Goud profiteert van wereldwijde vlucht van beleggers naar veilige goudhavens

Goud profiteert van wereldwijde vlucht van beleggers naar veilige goudhavens

De goudprijs is de afgelopen tijd stevig gedaald. Dit houdt verband met de aanhoudende zorgen over de groei van de wereldeconomie. Goud heeft haar waarde redelijk kunnen behouden omdat het edelmetaal lijkt te profiteren van de wereldwijde vlucht van beleggers naar veilige havens.

Economische onzekerheid treft grondstoffen

Metalen zoals zoals koper en aluminium zijn zwaar getroffen de afgelopen tijd. Zo werd koper onlangs verhandeld voor 4922 dollar per ton, de laagste prijs sinds 2009. Aluminium werd voor het eerst in zes jaar tijd voor slechts 1535 dollar per ton verkocht. De prijsdalingen hadden niet alleen betrekking op metalen maar troffen ook andere grondstoffen zoals sojabonen, mais en tarwe.

Dalende grondstofprijzen kunnen voor een deel worden toegeschreven aan goedkoper wordende olie. De olieprijs zakte voor het eerst in zo’n zeven jaar onder de €35,- per vat. Als de olie goedkoper wordt, geeft dat een neerwaartse druk op de prijzen van allerlei soorten grondstoffen. Bovendien wijzen de tegenvallende cijfers over de economische groei in China en de export aldaar op wereldwijde groeivertraging.

Goud blijft veilige haven voor beleggers

Gedurende het weekend was de goud koers per troy ounce stabiel op €1018,95. De prijs voor 31,3 gram is, op het moment van schrijven, €1007,57. Goud heeft haar waarde dus redelijk kunnen behouden. Goud staat er als edelmetaal dan ook om bekend als een veilige belegging in tijden van economische onzekerheid.

Meer nieuws over beleggen