Goud blijft een gewild investeringsobject

Goud blijft een gewild investeringsobject

Het succes van het goud komt onder andere doordat het een uniek product is met een aantal specifieke eigenschappen. Het kostbare edelmetaal is duurzaam en nauwelijks slijtingsgevoelig. Doordat goud eenvoudig kan worden omgesmolten, kan het in elke gewenste vorm worden gegoten. Goud is bovendien inert, dat betekent dat het nauwelijks reageert met andere stoffen.

De toepassingen van goud

Het edelmetaal wordt voor vele toepassingen gebruikt. Goud wordt vooral toegepast bij het maken van luxeproducten zoals sieraden en juwelen die gericht zijn op status en uiterlijk vertoon. De juwelensector is dan ook de grootste afnemer van het edelmetaal. Ook opkomende afzetgebieden zoals India en China kopen veel goud voor het maken van sieraden en juwelen.

Uiteraard wordt goud ook in andere sectoren aangekocht. Zo wordt goud ook gebruikt voor industriële toepassingen zoals telefoons, computers en fototoestellen. Het goud in deze apparaten zit meestal op contactplaten en microchips. De hoeveelheden goud die hiervoor worden gebruikt zijn op zich minimaal maar doordat deze voorwerpen veelvoorkomend zijn, wordt goud in grote mate toegepast in de industrie. De industrie is daarmee ook een belangrijke afzetmarkt voor goud. Bij groeiende technologische ontwikkelingen is de verwachting dat de vraag naar goud in de industriële sector de komende jaren alleen nog maar meer zal toenemen.

De financiële sector is bovendien ook een grote afnemer van goud. In 2010 werd zo’n 33% van de vraag naar goud bepaald door deze sector. Goud is een uitmuntende investering gebleken en in tijden van crisis wordt investeren in goud vaak gezien als veilige uitweg. Op het moment is er een stijgende nood aan goud en slechts een beperkte aanbod van nieuw goud. Het edelmetaal goud is daardoor een gewild investeringsobject waarin mensen zullen blijven investeren.

Investeren in goud

Er bestaan verschillende manieren om te beleggen in goud. Zo kun je fysiek goud kopen zoals gouden munten en gouden baren maar er bestaan ook goudrekeningen, beleggingsfonden, futures, aandelen, opties en Exchange Treaded Funds voor het gewilde edelmetaal.

Meer nieuws over beleggen