Goud kopen
Beleggen in valuta en aandelen is voor veel mensen geen optie. Beleggen in goud en zilver wordt dan ook steeds meer de norm. Edelmetalen, waaronder goud, zijn aan schaarste onderhevig: het wordt steeds lastiger om goud te mijnen terwijl de vraag blijft stijgen. De vraag is hoger dan het aanbod waardoor de goudprijs in de afgelopen jaren sterk is gestegen en dat in de toekomst waarschijnlijk ook zal blijven doen.
Goud kopen bij Goudwisselkantoor
Naast de intrinsieke waarde speelt vaak emotionele waarde of verzamelwaarde een rol bij de handel in goud. Gouden munten, sieraden en antiquiteiten zullen altijd publiek hebben en daarom kan beleggen in fysiek goud of zilver zeer aantrekkelijk zijn. Eerder aangekocht goud, bijvoorbeeld oude sieraden, nu niet meer nodig? Goud verkopen is altijd mogelijk, de vraag is hoog.
Waarom fysiek goud kopen?
Sinds de laatste financiële crisis is het kopen van goud als belegging weer populairder geworden. Ook de steeds verder dalende spaarrente maakt het kopen van fysiek edelmetaal interessant. Door een deel van je vermogen in fysiek goud te beleggen ben je beter bestand tegen grote veranderingen in de financiële wereld. Niet voor niets investeren centrale banken nog altijd een groot gedeelte van hun reserves in goud. Fysiek edelmetaal kopen is ook voor de particulier interessant, voor extra zekerheid of als belegging voor de langere termijn. Bezoek vrijblijvend een Goudwisselkantoor voor gratis advies. Onze beleggingsadviseurs denken graag met je mee en adviseren je kosteloos over het kopen van edelmetalen.
Waar moet je op letten wanneer je fysiek goud koopt?
In principe is fysiek goud kopen, of je dat nu online of in het Goudwisselkantoor doet, zeer eenvoudig. Door het wereldwijd gebruikte LBMA-keurmerk (London Bullion Market Association) weet je zeker dat je edelmetaal afkomstig is uit erkende munthuizen en smelterijen. Doorverkopen is zo altijd eenvoudig. De wet bepaalt dat je bij aankopen boven de €10.000,- legitimatiebewijs moet tonen, dit geldt ook wanneer je verkoopt. Uiteraard moet je er ook op letten je goudaankoop aan te geven bij de belastingdienst (box 3).
Goudbaar kopen, of toch gouden munten?
De laatste jaren wint de koop van gouden munten of goudbaren aan populariteit. De goudkoers is flink gestegen waardoor veel kopers in willen stappen. Wanneer je van plan bent goud te kopen, kun je kiezen voor een goudbaar of gouden munten. Goudbaren kopen zijn vaak interessanter om te kopen dan gouden munten, bij de aankoop van goudbaren worden namelijk lagere marges gehanteerd waardoor je minder geld hoeft te investeren. Beleggingsmunten, bijvoorbeeld de American Eagle of Maple Leaf, worden met vaste marges verhandeld. Gouden munten kopen is hierdoor per gram aanzienlijk duurder dan de aankoop van goudbaren. Ook is de productie en opslag van gouden munten kostbaarder dan die van goudbaren, wat uiteindelijk aan de koper zal worden doorberekend. Gouden munten hebben wel als voordeel dat er schaarste kan ontstaan: wanneer een bepaalde beleggingsmunt zeldzaam wordt zijn kopers vaak bereid meer te betalen dan de huidige marktwaarde per gram. Voor zowel gouden munten als goudbaren geldt: hoe lager het gewicht, hoe meer je relatief aan marge betaalt. Toch hebben de goudbaren en gouden munten in lagere gewichtsklassen ook voordelen, ze zijn gemakkelijker op te splitsen en te verhandelen.
Sparen op de bank of door fysiek goud te kopen?
We hebben in de laatste crisis in 2008 gezien dat banken het kunnen laten afweten. De overheid is toen met het deposito garantiestelsel gekomen: per bank is spaargeld tot €100.000,- beschermd. Echter wordt deze garantie gedragen door de banken zelf, dus niet door de overheid. Wanneer veel spaarders bij grote banken op hetzelfde moment moeten worden gered kunnen er dus alsnog problemen ontstaan. Daarnaast geldt sinds 2016 de zogenaamde ‘bail-in-regel’ in de gehele eurozone: geld van obligatiehouders en vermogende spaarders zal worden gebruikt om de in de problemen geraakte bank overeind te helpen. Als bankspaarder ben je dus niet risicovrij. Door fysieke edelmetalen te kopen, waar je altijd zonder tussenpersonen bij kunt, bescherm je jezelf tegen dergelijke risico’s.
Hoe veilig is sparen door fysieke edelmetalen te kopen?
Goud kopen kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld via brokers of banken. Wanneer je op deze manier edelmetaal koopt heb je het nooit ‘echt’ in handen, alleen op papier is het in je bezit. Meestal is het niet mogelijk om de aandelen uit te laten keren in fysiek goud. Goud-aandelen kopen via brokers of banken is in eerste instantie wellicht goedkoper dan de aankoop van een fysieke goudbaar, maar de meeste online brokers en banken werken met kleine lettertjes en verborgen kosten waardoor je rendement uiteindelijk toch lager uitvalt dan je in eerste instantie dacht. Om je vermogen optimaal te kunnen beschermen is het belangrijk om zelf de beschikking te hebben over je aangekochte edelmetalen, fysiek goud kopen is dan ideaal. Wanneer je fysieke edelmetalen hebt aangekocht is je vermogen altijd voorhanden zonder hierbij een tussenpersoon nodig te hebben. Bescherm je vermogen optimaal tegen inflatie, geldontwaarding en andere financiële risico’s door te investeren in goud.
Fysiek goud kopen of aandelen?
Het verschil in rendement tussen het kopen van aandelen of fysiek edelmetaal ontloopt elkaar niet veel. De bekende Amerikaanse Dow Jones is sinds het jaar 2000 al zo’n 60% gestegen, maar de Amsterdamse AEX blijft achter. Wanneer je verder terugkijkt valt op dat de aankoop van fysiek goud over de lange termijn erg lucratief kan zijn: sinds 1968 is het zo’n 35 keer meer waard geworden. Over diezelfde looptijd is de Dow Jones een kleine 20 keer zoveel waard geworden. In deze berekening is de dividenduitkering niet meegenomen, maar ook wanneer je dividend zou meewegen blijft het kopen van fysieke edelmetalen een verstandige zet. Bovendien wordt er in zware economische tijden vaak helemaal geen dividend uitgekeerd. Wanneer je toch besluit om je edelmetalen op de beurs aan te kopen heb je 3 mogelijkheden, hieronder beschreven.
Exchange Traded Funds
Exchange Traded Funds of ETF’s zijn participatiefondsen die voor iedere deelneming claimen goud achter de hand houden. Dit kan in fysieke vorm, bijvoorbeeld door een voorraad goudbaren, maar ook door middel van futures (termijncontracten).
Futures
Beleggers die kopen via futures of termijncontracten zijn meestal speculanten en banken die snel weer willen verkopen. Bij de goudhandel via futures kan leverage (hefboomwerking) worden ingezet. Door gebruik te maken van een hefboom hoeft er minder vermogen te worden ingelegd om dezelfde hoeveelheid edelmetaal in te kunnen kopen. Leverage heeft ook nadelen, wanneer de koers sterk daalt ben je je volledige inleg namelijk sneller kwijt. Toch zijn futures voor kortetermijnhandelaren de ideale optie.
Goud-gerelateerde aandelen
Uiteraard kun je er ook voor kiezen om niet de grondstof zelf te kopen, maar te investeren in de bedrijven die edelmetalen verwerken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan goudmijnen. Deze beleggingsoptie is vrij riskant: goudmijnen kunnen eerder uitgeput raken dan verwacht, bedrijven kunnen in financieel zwaar weer komen of zelfs failliet gaan, en het bestuur kan onverstandige keuzes maken. Dit zijn slechts 3 voorbeelden van de risico’s die bij een dergelijke koop horen. De waarde van een goudmijn-aandeel hoeft bovendien de actuele goudwaarde niet te volgen, geen garanties!
Goudstaven: afmetingen en productieproces
Goudstaven worden gemaakt door gesmolten edelmetaal te gieten of door platen in de gewenste vorm te hameren. Grotere goudbaren worden doorgaans gegoten, goudbaren met een lager gewicht worden geslagen. De standaard goudstaaf, die onder andere door centrale banken wordt gekocht, heeft een gewicht van maar liefst 12,4 kilogram of 400 Troy Ounce. Voor de particulier ligt een dergelijke goudstaaf meestal ver buiten bereik. Bovendien is één grote goudbaar niet eenvoudig in gedeeltes te verhandelen. Er zijn daarom goudstaven in allerlei formaten en gewichten beschikbaar. Een ander gebruikelijk gewicht dat wel goed haalbaar is voor particulieren is 1 Troy Ounce goudbaar, deze heeft een gewicht van 31,1 gram.
Online goud kopen bij Goudwisselkantoor
Wanneer je besluit een goudbaar te kopen kun je dit gemakkelijk, veilig en discreet online regelen, bijvoorbeeld via de webshop van Goudwisselkantoor. De goudbaren zijn van hoge zuiverheid (ten minste 99,95% goud), afkomstig van erkende producenten (bijvoorbeeld Umicore en Valcambi) en vallen onder beleggingsgoud waardoor je geen btw hoeft te betalen. Goudbaren zijn beschikbaar in gewichten van 1 gram tot 1 kilo en worden vaak met uniek serienummer en echtheidscertificaat geleverd.