Goud verkopen

Goud verkopen

Veel mensen hebben nog wel een oude gouden ring of ander sieraad liggen dat al jaren niet meer gedragen wordt.  De sieraden kunnen beschadigt zijn, of erfstukken betreffen die niet bij je eigen smaak passen. Zonde om de oude sieraden in de kast te laten liggen terwijl ze veel geld waard zijn. Hoeveel je gouden voorwerpen precies waard zijn wordt bepaald door gewicht, goudgehalte en de actuele waarde voor 24 karaat goud.

 
Goud verkopen bij Goudwisselkantoor
 

Goud verkopen is niet iets wat je dagelijks doet, maar wel iets wat heel interessant kan zijn. Mede door de hoge goudprijs zijn er steeds meer mensen die hun goud verzilveren. De waarde is in vier jaar tijd meer dan verdubbeld waardoor ook je gouden sieraden dubbel zoveel waard zijn geworden. Heb je nog gouden sieraden, gouden munten of goudbaren? Bezoek dan een goudkantoor voor een vrijblijvende taxatie. Onze taxateurs op de vestiging nemen de tijd voor de waardering en kopen je goud graag wanneer het genoemde bedrag je bevalt. Zorg ervoor dat je een betrouwbare partij uitkiest die je goed adviseert én een eerlijk bedrag voor je edelmetalen betaalt. Met deze tips maak je goud verkopen gemakkelijker en voorkom je teleurstelling bij het verkopen. Neem ze door voor je besluit je goud te verkopen!

 

oude gouden sieraden verkopen uitgebeeld door gouden kettingen
 

Controleer of je sieraden massief of verguld zijn

Om de kwaliteit van gouden sieraden te beoordelen heb je normaal gesproken allerlei specialistische testspullen nodig. Toch is er puur op het oog ook al veel te ontdekken. Zie je bijvoorbeeld kleurverschillen op slijtageplekken, staat er ‘double’ of ‘amerikano’ op of is er oxidatie opgetreden? Dan heb je te maken met een verguld sieraad en dus niet met massief goud.

 

Weeg je gouden sieraden op de keukenweegschaal

Hoeveel je oude sieraden precies waard zijn wordt bepaald door het gewicht. Tegenwoordig zijn de meeste (digitale) keukenweegschalen behoorlijk nauwkeurig. Dit geeft je een prima indicatie, je weet direct hoeveel geld je ongeveer kunt verwachten bij het verkopen. Inkopers betalen alleen voor goud, wanneer er dus steentjes of andere versieringen in je gouden sieraden zitten moet je hier rekening mee houden bij je prijsschatting.

 

Check op keurmerken en keurtekens

Vrijwel alle sieraden die uit echt goud zijn vervaardigd bevatten een keurmerk waarmee je het goudgehalte (karaat) eenvoudig kunt achterhalen. In Nederland is per wet vastgelegd dat alle echte gouden sieraden een keurmerk moeten bevatten. Sieraden met een goudgehalte onder de 14 karaat mogen in Nederland bovendien niet als goud worden verkocht. In andere landen, Duitsland bijvoorbeeld, mogen 8 karaat gouden sieraden wel worden verkocht. Denk je een 8 karaat gouden sieraad in handen te hebben? Zoek dan naar het keurmerk ‘333 goud’ of ‘8k’ op het sieraad. Buitenlands goud kan anders gemerkt zijn. Ook kan het voorkomen dat de keurmerken onleesbaar zijn geworden. Dat betekent trouwens niet dat de sieraden minder waard zijn, de waarde wordt uiteindelijk bepaald door hoeveel de sieraden wegen. Bij twijfel breng je je oude gouden sieraden kosteloos en vrijblijvend naar een Goudwisselkantoor ter beoordeling. In Nederland zijn meest voorkomende keurmerken ‘750 goud’ en ‘585 goud’. Staat er 750 op je sieraad, dan heb je 18 karaat goud in handen. Een 585-keurmerk geeft 14 karaat goud aan. Bekijk hier alle goudkeurmerken.

 

Controleer de actuele waarde van goud

Het bedrag dat je per gram mag verwachten bij het verkopen van goud, wordt bepaald door de actuele waarde. Wanneer je gewicht, goudgehalte en de actuele waarde van goud weet kun je de waarde berekenen. Let op: de waarde van goud wordt weergegeven in de waarde van 24 karaat goud, geen enkel sieraad heeft zo’n hoog goudgehalte. Om erachter te komen hoeveel 1 gram 18 karaat goud is, neem je 75% van de huidige waarde voor 1 gram puur goud. De waarde van 1 gram 14 karaat goud bereken je door 58,5% van de actuele waarde voor puur goud te nemen. Let op: je zult deze percentages bij de verkoop van je goud niet uitgekeerd krijgen. Natuurlijk moet de inkoper marge overhouden aan de verkoop: hij of zij heeft huur, personeel en andere kosten. Bij het verkopen van goud bij een erkende handelaar krijg je altijd een eerlijk percentage van de actuele goudkoers uitgekeerd. Wanneer je goudbaren of gouden munten van bekende merken verkoopt mag je een hoger percentage van het huidige koersniveau verwachten.

 

Gouden munten verkopen, een ander verhaal

Gouden munten worden vaak niet omgesmolten maar weer als munt verkocht. Hoeveel een gouden munt waard is, is sterk afhankelijk van de zeldzaamheid van de munt die je wilt verkopen: wanneer er veel vraag is naar dit type gouden munt kan de munt meer opleveren dan de actuele gramprijs aangeeft. Houd er wel rekening mee dat de inkoper beschadigde munten niet gemakkelijk kan doorverkopen. Beschadigde munten kun je nog steeds prima verkopen, maar zullen door de inkoper worden omgesmolten.

 

Goudbaren verkopen

Goudbaren zijn vervaardigd uit minimaal 99,95% zuiver goud en zijn gemerkt met de naam van de fabrikant. Goudbaren van producenten die voorkomen op de LMBA ‘good delivery list‘ zijn zeer gemakkelijk te verhandelen. Goudbaren zijn er in allerlei gewichten, beginnend bij 1 gram tot 1000 gram (1 kilo). Goudbaren zijn gemakkelijk te verkopen, ook reken je de waarde gemakkelijker uit omdat goudbaren altijd van 24 karaat goud zijn.

 

Gouden tand of gouden vullingen verkopen

Ook oude gouden tanden of gouden vullingen zijn geld waard! Wanneer je de vulling of tand niet meer nodig hebt of hebt laten vervangen bij de tandarts, kun je goud verkopen overwegen. Zorg ervoor dat je vóór het verkopen zoveel mogelijk porselein verwijdert, bijvoorbeeld met een hamertje of tang. Uiteraard zijn gouden vullingen of tanden niet voorzien van goudkeurmerken, de zuiverheid van het goud in de gouden vulling of tand is voor jou als verkoper dan ook lastig te achterhalen. Wanneer je de gouden vulling of tand naar de inkoper brengt kan hij of zij dit voor je beoordelen en je informeren over de waarde.

 

Vergelijk inkopers en inkoopprijzen

De ene inkoper is de andere niet. Verkoop alleen bij professionele handelaren die als betrouwbaar bekendstaan, dan weet je zeker dat er eerlijke prijzen worden geboden. Betrouwbare inkopers zullen altijd transparant zijn over de inkoopprijzen. Natuurlijk is het ook prettig als de inkoper in je eigen regio zit, dan loop je gemakkelijk even binnen en blijven de reiskosten binnen de perken. Tegenwoordig kun je oud goud ook per post opsturen. Dit brengt, tenzij je voor verzekerde verzending kiest, allerlei risico’s met zich mee en is niet aan te raden.

 

Hoe beoordeelt de inkoper het goud

Wanneer je besluit je oude goud te verkopen bij een inkoper, moet je in sommige gevallen een afspraak maken. Bij andere inkopers, zoals de Goudwisselkantoren, kun je altijd zonder afspraak terecht. De inkoper zal in eerste instantie met een vergrootglas zoeken naar de keurmerken op jouw gouden voorwerp. Daarnaast zijn er allerlei specialistische toets-spullen voorhanden, denk hierbij aan goudtoetsstenen of testmagneten. Na de bepaling van het goudgehalte worden de gouden voorwerpen gewogen op geijkte weegschalen. De waardering van je oude goud gebeurt voor je neus en gaat snel, je hoeft er niet veel tijd voor te reserveren.

 

Uitbetaling na het verkopen van goud

De laatste stap bij goud verkopen is het in ontvangst nemen van je geld! Je kunt kiezen voor directe uitbetaling in contanten, of het geld op je bankrekening laten bijschrijven.
 
goud verkopen voor contant geld uitgebeeld door stapels 50 euro briefjes