Actuele goudkoers

De goudkoers en zilverkoers worden vastgesteld op de wereldmarkt en uitgedrukt in Amerikaanse dollars. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Amerikaanse dollar uitgeroepen tot ankervaluta voor internationale handel. Omdat we hier in Nederland natuurlijk het liefst in euro’s rekenen, geven wij de koersen op deze pagina weer in euro’s in plaats van Amerikaanse dollars. Op deze pagina bekijk je de actuele koers van goud, zilver, platina en palladium in euro’s per Troy ounce of kilo.

 

Waar vindt de meeste handel in goud plaats?

De meest actieve handel (grote transacties) wordt gedreven in Londen, Australië, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Zürich, Sydney, en New York. De actuele goudkoers wordt ’s nachts in Australië, Sydney, Hong Kong en Shanghai bepaalt, ’s ochtends in Zürich en Londen, vervolgens is New York in de loop van de middag aan de beurt.

 

Hoe wordt de hoogte van de goudkoers bepaalt?

De koersen, weergegeven als spotprijs, fluctueren en zijn afhankelijk van de wet van vraag en aanbod. De koers reageert ook op speculatie, economische en politieke onrust. Wanneer het vertrouwen van beleggers en spaarders in aandelen afneemt, wordt goud (veilige haven) populairder en kan de koers snel stijgen. De koersen zijn 24 uur per dag in elke valuta beschikbaar. De belangrijkste gewichtseenheid is ‘OZ’, ofwel Troy ounce. Eén Troy ounce heeft een gewicht van 31,1 gram. Deze gewichtsaanduiding wordt dan ook gebruikt bij het benoemen van de actuele koers. Daarnaast is de prijs per kilo ook veelvoorkomend.

Naast de actuele goudprijs is ook de actuele koers van zilver, platina en palladium terug te vinden in dit overzicht. Deze metalen vallen ook onder de noemer ‘edelmetaal’ en hebben hun eigen waarde en koers. Heeft u interesse in het aan- of verkopen van goud dan bent u van harte welkom in een van onze goudwisselkantoren. Met meer als honderd locaties is er altijd een kantoor bij u in de buurt.