Actuele goudkoers

De goudkoers en zilverkoers worden vastgesteld op de wereldmarkt en uitgedrukt in Amerikaanse dollars. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Amerikaanse dollar uitgeroepen tot ankervaluta voor internationale handel. Omdat we hier in Nederland natuurlijk graag in euro’s rekenen, geven wij de goudkoers op deze pagina weer in euro’s in plaats van Amerikaanse dollars. Op deze pagina bekijk je de actuele goudkoers, zilver, platina en palladium in euro’s per Troy ounce of kilo.

 
Goud kopen bij Goudwisselkantoor
 

Hoe wordt de koers bepaald?

De goudkoers, weergegeven als spotprijs, fluctueren en zijn afhankelijk van de wet van vraag en aanbod. De koersbewegingen hebben ook een psychologisch aspect, de koers reageert op speculatie en economische of politieke onrust. Wanneer beleggersvertrouwen afneemt, bijvoorbeeld tijdens een economische of politieke crisis, worden edelmetalen (veilige haven) populairder en kan de koers snel stijgen. De goudkoers is in feite het bedrag dat kopers er op dat moment voor willen betalen, en verkopers er minimaal voor willen ontvangen. De koersen zijn 24 uur per dag in elke valuta beschikbaar. De belangrijkste gewichtseenheid is ‘OZ’, ofwel Troy ounce. Eén Troy ounce staat gelijk aan 31,1 gram. Deze standaard gewichtsaanduiding wordt gebruikt in de actuele koersweergave. Daarnaast is de koers per kilo ook veelvoorkomend.

Naast de actuele goudprijs is ook de actuele zilverkoers, platina- en palladiumkoers terug te vinden in dit overzicht. Deze metalen vallen net als goud onder de noemer ‘edelmetaal’ en hebben hun eigen waarde en koers. Heb je interesse in de aan- of verkoop van goud, dan ben je altijd welkom in een goudwisselkantoor in jouw regio. Met meer als honderd locaties is er altijd een kantoor bij je in de buurt.

 
goudkoers uitgebeeld door getallen op bord beurshandel
 

Hoe lees je de koersgrafiek?

Om de goudkoers goed te begrijpen is het belangrijk inzicht te hebben in zowel de ontwikkelingen die je in de koersgrafiek kunt zien (technische analyse) als de ontwikkelingen in ‘de echte wereld’ (fundamentele analyse). Wanneer je je conclusies uit deze analyses samenbrengt ben je optimaal voorbereid.

 

technische analyse

Om de goudkoers-grafiek juist te kunnen interpreteren zoek je onder andere naar ‘steun-‘ en ‘weerstandpunten‘ (support en resistance). Dit zijn begrippen uit de beurswereld die worden ingezet voor koersbewegingen technisch te analyseren. Steun- en weerstandpunten zijn in principe dezelfde punten in de grafiek, afhankelijk van waar de goudkoers zich op dat moment bevindt ten opzichte van dat punt, bepaalt of dit een steun- of weerstandpunt is. Pas op dat je niet zomaar wat lijntjes gaat trekken en hier conclusies aan verbindt, over het algemeen spreekt men pas van steun- of weerstandspunten wanneer de goudkoers hier minimaal 3 keer op is afgeketst. Punten die slechts 1 of 2 keer zijn ‘getest’ zijn stukken minder betrouwbaar.

 

Steun

Steunpunten zijn bepaalde ondergrenzen in de goudkoers: de koers heeft dit punt in het verleden bereikt en is toen teruggeveerd. Omdat veel handelaren geloven dat de koers niet onder deze minimumwaarde zal zakken, wordt er op dit niveau weer veel bijgekocht. De koers zal dan, door de gegroeide vraag, weer stijgen. Er gaat vaak wat tijd overheen, maar wanneer de koers zich eenmaal onder dit steunpunt bevindt en de steun dus ‘gebroken’ is, kan de waarde nog verder zakken.

 

Weerstand

Weerstand ontstaat wanneer de goudkoers op het punt staat opnieuw een eerder bereikte top te bereiken. De koers ‘botst’ op deze bovenwaarde en zal moeite hebben om voorbij de weerstand te groeien. Omdat veel handelaren op een dergelijke top wat aandelen zullen willen verkopen, daalt de vraag en stijgt het aanbod. Het kan even duren, maar is de weerstand eenmaal gebroken dan kan de goudkoers snel verder stijgen.

 

Trends ontdekken

Staar je niet blind op fluctuaties op de korte termijn, deze kunnen allerlei oorzaken hebben. Kijk naar de koersontwikkeling over de afgelopen maanden of jaren en baseer je beslissingen daar op. Zo zijn toevalligheden eruit gefilterd en krijg je een goed beeld van de werkelijke koersontwikkeling.

 

Fundamentele analyse

Gebeurtenissen uit ‘de echte wereld’, bijvoorbeeld een bank die besluit honderden of duizenden kilo’s aan haar goudvoorraad toe te voegen, kunnen impact hebben op de goudkoers. Wanneer je je alleen op technische analyse concentreert, kunnen dit soort koersbewegingen je verrassen. Houd naast de grafiek dus ook nieuwsberichten over goud bij, zo zorg je ervoor dat je een volledig beeld hebt en niet voor verrassingen komt te staan.

 

Waar vindt de meeste handel plaats?

De meest actieve handel (grote transacties) wordt gedreven in Londen, Australië, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Zürich, Sydney, en New York. De actuele goudkoers wordt ’s nachts in Australië, Sydney, Hong Kong en Shanghai bepaalt, ’s ochtends in Zürich en Londen, vervolgens is New York in de middag aan de beurt.

 

goudkoers uitgebeeld door goudhandel new york wallstreet bordje

 

Historisch rendement goud-belegging

Benieuwd naar wat speculeren op de goudkoers door de jaren heen heeft opgeleverd? In onderstaande tabel vind je per jaar de stijging of daling van de goudkoers, weergegeven in een percentage. Sinds de millenniumwisseling is de goudkoers ieder jaar verder opgelopen. Het verschil in waardestijging tussen euro’s en dollars in 2003 en 2004 is te verklaren door de grote waardestijging van de euro ten opzichte van de dollar in die jaren.

 

Jaartal EUR - OZ USD - OZ
Gemiddeld +9,1% +10,2%
2021 +0,7% -7,1%
2020 +12,3% +23,6%
2019 +20,6% +18,4%
2018 +4,1% -0,9%
2017 -1% +12,7%
2016 +11,3% +8,1%
2015 -2,1% -12,1%
2014 +14% +0,1%
2013 -30,5% -27,3%
2012 +6,6% +8,3%
2011 +12,6% +8,9%
2010 +38,2% +29,2%
2009 +21,1% +25%
2008 +9.7% +4,3%
2007 +19% +31,9%
2006 +10,2% +23,2%
2005 +35,7% +17,8%
2004 -2,9% +4,6%
2003 -0,3% +19,9%
2002 +6,5% +25,6%
2001 +6,2% +0,7%


geld wisselen animatie