De geschiedenis van goud

De geschiedenis van goud

Gebruik van goud stamt (vermoedelijk) al uit de 26e Eeuw V. Chr. In Egyptische hiërogliefen wordt al aangegeven dat het edelmetaal als betaalmiddel werd gebruikt. Goud is een edelmetaal en ontstaat uit (vloeibaar) magma, daarom wordt goud vaak gevonden op plaatsen waar vulkanen waren. Als we vervolgens even een grote stap maken, belanden we in 1848. In dat jaar vonden Amerikanen klompjes (goldnuggets) tussen grind in rivieren. De zogenaamde “goldrush” of “goudkoorts” was begonnen.

 
Goud verkopen bij Goudwisselkantoor
 

geschiedenis van goud begonnen in egypte 

Ontdekkingen

In Australië en Amerika werden verschillende goudbronnen ontdekt. Het edelmetaal wordt vooral gevonden en gewonnen tussen steenlagen in rivieren. Wie kent de afbeeldingen niet van mensen langs rivieren met een grote zeef. Door rivierzand en grind te zeven hoopt men klompjes te vinden. Naast klompjes bestaat er ook stofgoud en kan het edelmetaal voorkomen in zogenaamde aderen. Het edelmetaal dat in rivieren en mijnen gevonden wordt is een zacht geelkleurig metaal, we spreken dan van zuiver goud (24/24 of 24 karaat).

 

geschiedenis en ontdekking van goud

In Nederland mag edelmetaal alleen “goud” worden genoemd als het een zuiverheid van 14 karaat heeft.

Zuiverheid

De zuiverheid van dit edelmetaal wordt uitgedrukt in karaat (lees meer over keurmerken). In Nederland mag edelmetaal nog “goud” worden genoemd als het een zuiverheid van 14 karaat heeft. De scheikundige benaming voor goud is Au. Het is de afkorting van het Latijnse Aurum. Het edelmetaal wordt ook steeds meer als belegging gezien. Doordat over heel de wereld de mensen steeds rijker worden neemt onder andere de vraag naar sieraden erg toe. Ook is economische onzekerheid vaak een factor van stijging van koersen. De koers is de afgelopen decennia fors gestegen. Het is nu de tijd om een goede prijs voor goud en andere edelmetalen te krijgen.