Over goud: de geschiedenis

Gebruik van goud stamt (vermoedelijk) al uit de 26e Eeuw V. Chr. In Egyptische hiërogliefen wordt al aangegeven dat goud als betaalmiddel werd gebruikt.

Goud is een edelmetaal en ontstaat uit (vloeibaar) magma, daarom wordt goud vaak gevonden op plaatsen waar vulkanen waren. Als we vervolgens even een grote stap maken, belanden we in 1848. In dat jaar vonden Amerikanen goudklompjes (goldnuggets) tussen grind in rivieren. De zogenaamde “goldrush” of “goudkoorts” was begonnen.

Goudprijs_hierogliefen_goud

GOUD VERKOPEN

Ontdekkingen

In Australië en Amerika werden verschillende goudbronnen ontdekt. Goud wordt vooral gevonden en gewonnen tussen steenlagen in rivieren. Wie kent de afbeeldingen niet van mensen langs rivieren met een grote zeef. Door rivierzand en grind te zeven hoopt men klompjes goud te vinden. Naast goudklompjes bestaat er ook stofgoud en kan goud voorkomen in zogenaamde goudaderen. Goud dat in rivieren en mijnen gevonden wordt is een zacht geelkleurig metaal, we spreken dan van zuiver goud (24/24 of 24 karaat).

goudprijs_gold_nugget_1920_goudzoekers

In Nederland mag edelmetaal nog “goud” worden genoemd als het een zuiverheid van 14 karaat heeft.

GOUD KOPEN

Zuiverheid

De zuiverheid van goud wordt uitgedrukt in karaat (lees meer over keurmerken). In Nederland mag edelmetaal nog “goud” worden genoemd als het een zuiverheid van 14 karaat heeft. De scheikundige benaming voor goud is Au. Het is de afkorting van het Latijnse Aurum. Goud wordt ook steeds meer als belegging gezien. Doordat over heel de wereld de mensen steeds rijker worden neemt onder andere de vraag naar Gouden sieraden erg toe. Ook is economische onzekerheid vaak een factor van stijging van koersen. De koers is de afgelopen decennia fors gestegen. Het is nu de tijd om een goede prijs voor goud en andere gouden bezittingen te krijgen.