Beleggen in goud goed alternatief voor onrust op de aandelenmarkt

Beleggen in goud goed alternatief voor onrust op de aandelenmarkt

Janet Yellen, Amerikaanse econoom en voorzitter van het Federal Reserve System zal deze week een persconferentie geven over de twee grootste edelmetalen. De vorige keer dat Yellen een persconferentie gaf, stelde zij dat de Federal Reserve de rente zou verhogen als de centrale banken de monetaire stimulering zouden afbouwen. Direct na haar speech schoot de goud koers (en die van zilver) omhoog, en steeg de dollar.

Positieve verwachtingen voor goud

De persconferentie van morgen zal naar alle waarschijnlijkheid de grafieken van goud en zilver in beweging brengen. Eerder gaf Yellen aan dat de verwachte renteverhoging halverwege 2015 zal plaatsvinden. Zodra morgen vermoedelijk duidelijk wordt dat de rente pas in 2016 wordt verhoogd, zal dit een positief effect hebben op de prijs van goud en zilver. Dat de Amerikaanse centrale bank hint op een renteverhoging is voor het eerst sinds lange tijd. Mocht morgen duidelijk worden dat er inderdaad een hogere rente wordt vastgesteld, dan is het de eerste centrale bank die de wereldwijde trend van het verlagen van rentestanden doorbreekt. Het resultaat van een dergelijke verhoging zal een stijging van de dollar zijn ten opzichte van de euro.

Beleggen in goud goed alternatief voor onrustige aandelen

Het herstel van de Nederlandse economie zet bovendien ook door. Dit is goed nieuws voor de lange termijn. Op de middellange termijn staan de beurzen echter nog steeds onder druk. Volatiliteit in financiële markten is de mate van beweeglijkheid van de koers. Doorgaans wordt beweging geassocieerd met risico. Veilige havens zoals beleggen in goud en zilver zijn dan ook wederom een goed alternatief voor terugkerende volatiliteit van aandelen. Deze edelmetalen zullen wederom een goed alternatief zijn voor beleggers in verband met de ‘ tijdelijke’ onrust op de aandelenmarkt.

Meer nieuws over beleggen