De mythe van goud als veilige haven

De mythe van goud als veilige haven

De goudprijs is van begin 2019 tot half augustus gestegen met 18,3% in USD (goud wordt wereldwijd verhandeld in dollar). Dat klinkt aanlokkelijk – vooral als we zien dat veel deskundigen in de media beleggers regelmatig adviseren om meer goud aan te houden, om zich tegen de volatiliteit op de aandelenmarkt te beschermen. Wij zijn echter van mening dat er weinig redenen zijn om in goud te beleggen.

We constateren dat de financiële media sinds de recente volatiliteit op de aandelenmarkt – en de gelijktijdige stijging van de goudprijs per gram – mensen aanmoedigen om in dit edelmetaal te beleggen.

Stabiliserende werking toegedicht

Hoewel de wereldwijde aandelenmarkten in juli een nieuwe recordhoogte bereikten, ging er een grillig koersverloop aan vooraf; met name de scherpe correctie (een korte, abrupte en door sentiment veroorzaakte daling van -10% tot -20%) op de aandelenmarkt van eind vorig jaar.

Veel financiële media die wij volgen hebben geconstateerd dat de goudprijs dit jaar is gestegen. Zij verwachten dat die trend zal aanhouden, omdat de reputatie van goud als veilige haven volgens hen veel beleggers zal aantrekken zolang de aandelenmarkten volatiel blijven.

Ze beweren dat goud een stabiliserende werking heeft – schijnbaar het perfecte redmiddel voor het leed van beleggers. Het zou bescherming moeten bieden tegen eventuele dalingen op de aandelenmarkten.

Bron: IEX.nl

Meer nieuws over beleggen