Beleggen in edelmetalen

Beleggen in edelmetalen

Beleggen in edelmetalen

Omdat banken weinig of geen rente meer uitkeren over je spaargeld op je bankrekening, is beleggen een mooi alternatief dat toch nog wat rendement kan opleveren. Beleggen in edelmetalen misschien dan wel een interessante optie.

Wellicht weet je weinig van beleggen af of zou je in eerste instantie niet goed weten waarin je zou moeten beleggen. Het is uiteraard verstandig om je eerst nader te verdiepen in de mogelijkheden. Beleggen in edelmetalen is echter een mooie optie die vooral in corona tijden aantrekkelijk is. In tijden van (financiële) crisis, politieke onstabiliteit of oorlog is de vraag naar edelmetaal tot nu toe altijd hoog geweest. Met andere woorden is edelmetaal crisisbestendig te noemen en heeft het al heel wat doorstaan, inclusief valuta hervormingen. Dat komt doordat in tegenstelling tot papiergeld, edelmetaal niet zomaar even ‘bijgedrukt’ kan worden. Edelmetaal behoudt daardoor eigenlijk altijd wel waarde en wordt gezien als een relatief veilige belegging.

Vraag en aanbod

Daarbij moet uiteraard wel gezegd worden dat de actuele goudprijs natuurlijk bepaald wordt door vraag en aanbod. In economisch goede tijden is de vraag naar edelmetaal over het algemeen lager dan in tijden van oorlog of financiële crisis. De prijs fluctueert dus wel. De prijs beweegt zich grotendeels onafhankelijk op de aandelenbeurzen en kan daardoor een belangrijke risicospreiding bieden in de beleggingsportefeuille. Beleggers hoeven het edelmetaal niet zelf in huis te hebben om er in te kunnen beleggen. Veel Nederlanders hebben meer zilveren en gouden voorwerpen in huis dan ze realiseren. Als het in je bezit is, verdien je er namelijk niets aan. Tenzij je het goud weer verkoopt.

Edelmetalen hebben een enorme aantrekkingskracht

Goud is een bijzonder (beleggings)product. Al van oudsher hebben mensen veel waarde aan het edelmetaal gegeven. Het wordt ook wel de koning der metalen genoemd. Alleen deze gele kleur al maakt het een uniek edelmetaal en uniek. Het gele edelmetaal wordt gevonden in Noord-Amerika en in diverse Zuid-Amerikaanse landen, maar ook in Australië, Rusland, China, Indonesië en in diverse Zuid-Amerikaanse landen. In een instabiele situatie of financiële crisis kopen centrale banken vaak extra edelmetaal op, om hun munt kracht bij te kunnen blijven zetten.

Beleggen in edelmetalen

Als belegger is edelmetaal dus interessant om in te beleggen of te handelen. Dat kan op verschillende manieren behalve door fysiek goud te kopen. Je kan ook beleggen in edelmetalen, zoals door middel van ETF’s. Dit zijn beleggingsfondsen oftewel op edelmetaal gerichte indextrackers die fysiek edelmetaal of aandelen bezitten van verschillende mijnbedrijven. ETF’s zijn doorgaans een goedkoper alternatief zijn voor beleggingsfondsen, maar wel weer meer weggelegd voor de doorgewinterde belegger. Opties is een andere mogelijkheid of via een broker ook aandelen kopen van mijnen. Dat laatste geeft het voordeel dat je dan niet hoeft te betalen voor de opslag van edemetaal en je hebt ook recht op dividend. Of je kunt tot slot nog beleggen in beleggingsfondsen.

De voordelen en nadelen van het beleggen in edelmetalen

Het nadeel van beleggen in fysiek edelmetaal is dat jouw investering niet direct rente of dividend oplevert. Pas als je het bij een hogere goudkoers verkoopt dan wat je ervoor betaald hebt, maak je winst. Er kleven daarentegen weer veel voordelen aan het kopen van aandelen in plaats van het fysieke edelmetaal. Bedrijven kunnen potentieel een hoger totaal rendement genereren dan een investering in fysiek edelmetaal. Deze bedrijven kunnen namelijk hun productie uitbreiden en de kosten verlagen. Die factoren kunnen mijnbedrijven in staat stellen om beter te presteren dan de prijs van edelmetaal. Niet alle aandelen presteren echter beter dan edelmetaal. Daarom moeten beleggers zorgvuldig de beste edelmetaal-aandelen kiezen om te kopen.

Beleggen in zilver

Zilver is, na goud, het belangrijkste en meest bekende edelmetaal. Al sinds mensenheugenis wordt dit metaal gebruikt voor onder meer sieraden of als geld. En natuurlijk ook als belegging. Het is goedkoper dan goud en dus beter bereikbaar voor mensen met minder geld om te beleggen. De prijs van zilver wordt bepaald door vraag en aanbod.

Een goede zilverprijs

Zilver heeft een spectaculaire stijging in 2020 doorgemaakt. Beleggen in zilver is wellicht dan ook een slimme zet voor de toekomst. De verwachting van de zilverprijs voor 2022 is dat de prijzen stijgen, net zoals de olie- en gasprijzen nu doen. Ook andere edelmetalen zoals koper en lithium staan op flinke plussen op dit moment en naar verwachting in de toekomst. Dat is ondermeer te danken aan feiten dat de rente oploopt, de dollar aan het stijgen is en veel landen in economisch herstel zijn. Het loont dus zeker om de mogelijkheden van beleggen in edelmetalen eens nader onder de loep te nemen, maar houdt altijd de risico’s in het oog.

Meer nieuws over beleggen