Cryptomunten nu meer waard dan totale zilvervoorraad

Cryptomunten zoals de Bitcoin zijn gezamenlijk meer waard geworden dan de totale wereldzilvervoorraad. Door de recente stijgingen ging de omvang van de cryptocurrencymarkt eind vorige week door de grens van 300 miljard dollar. Dat is meer dan de al eeuwenoude zilvermarkt. Hoewel berekeningen van de totale zilverreserves uiteenlopen, schat de ervaren Amerikaanse edelmetaalkenner Ted Butler deze op 288 miljard dollar. Dat betekent dat de digitale munten in minder dan 10 jaar tijd dezelfde prestatie neerzetten, waar zilver ruim 6.000 jaar over heeft gedaan.

Dubbele kansen

Betekent dit dat de rol voor zilver en edelmetalen uitgespeeld is? Volgens Johan de Ruiter, algemeen directeur bij Goudwisselkantoor denkt van niet. “De hoge cryptomuntkoersen bieden juist dubbele kansen voor slimme investeerders. Met relatief weinig Bitcoins kan nu een grote hoeveelheid fysiek goud of zilver gekocht worden. Bitcoinvermogen veilig onderbrengen is nog nooit zo aantrekkelijk geweest.”

Bitcoin en goud zijn sterk duo

De kritiek op de digitale munten is niet van de lucht. Gebrek aan regulering, een groot speculatiegehalte, schimmige deelnemers en de afwijzing door overheden en banken zou digitale munten onbetrouwbaar maken. De Amerikaanse zakenman Warren Buffet noemde de Bitcoins een ‘fata morgana’. Tidjane Thiam, CEO van de Zwitserse bank Credit Suisse zegt: “Van wat we kunnen identificeren, is de enige reden om Bitcoins te kopen of te verkopen geld verdienen, wat precies de definitie is van speculatie en de definitie van een bubbel.” De Ruiter denkt dat edelmetalen en cryptomunten elkaar goed aanvullen.” Wat je ook van cryptomunten vindt, feit is dat ze een rol van betekenis zijn gaan spelen. Er gaat veel geld in om en sommige investeerders hebben er veel geld in verdiend. Ook met dit vermogen moet je verstandig omgaan. Geld verdienen én vermogen zekerstellen moeten altijd gelijk opgaan.”

Voorkom lege handen

De Ruiter komt deze slimme investeerders in de praktijk ook tegen. “Klanten kopen fysiek goud of zilver, omdat ze weten dat de zekerheden van edelmetalen ongeëvenaard zijn. Fysiek goud is niet te manipuleren, is wereldwijd geaccepteerd, zijn onafhankelijk van wat of wie dan ook, et cetera. De cryptocurrencymarkt is nog jong en onervaren. Niemand weet of de munten in de toekomst betrouwbaar zullen zijn. Crasht de cryptomarkt – om welke reden dan ook – en je hebt je vermogen niet veiliggesteld? Dan sta je met lege handen.”

Meer nieuws over Bitcoin, cryptovaluta en zilver