Zilverprijs in jaar tijd met ruim 70 procent gestegen: zit er nog rek op de prijs?

Zilverprijs in jaar tijd met ruim 70 procent gestegen: zit er nog rek op de prijs?

Zilverbeleggers hebben het afgelopen jaar meer winst gerealiseerd dan hun collega’s die in goud hebben belegd. De zilverprijs is in één jaar tijd met ruim 70 procent gestegen. Experts zijn ervan overtuigd dat de hausse nog niet is afgelopen.

Waarom is dit belangrijk?

De marktprijzen voor grondstoffen vormen traditioneel een goede indicator voor de gezondheid van een nationale economie. De prijzen van die grondstoffen zit al een tijdje in de lift. De koperprijs heeft bijvoorbeeld onlangs de kaap van 10.000 dollar per ton gerond. Sommige beleggers en economen vrezen dat de stijgende grondstofprijzen een indicator zijn dat de inflatie wel eens sneller zou kunnen stijgen dan verwacht. De evolutie van die prijzen wordt dan ook van zeer dichtbij opgevolgd.

Zilver heeft de wind in de zeilen. Er lijkt maar geen einde te komen aan de hausse van de prijs. Afgelopen woensdag ging één ounce zilver (31,1 gram) over de toonbank voor 27 dollar. Dat is welgeteld 74 procent meer dan één jaar geleden. Ter vergelijking: de goudprijs is gedurende diezelfde periode met 6,4 procent gestegen.

Toename vraag

Een stevige toename van de vraag is één van de belangrijkste verklaringen voor de zilverrally. Zo is onder meer de is industriële vraag fors toegenomen. U kan het zo gek niet bedenken of iets wordt geproduceerd met zilver, gaande van juwelen tot elektronica.

Door zijn hoge elektrische geleidbaarheid en duurzaamheid heeft zilver veel industriële en technologische toepassingen. Uit cijfers van de Silver Institute blijkt dat de vraag naar zilver dit jaar al stevig is gestegen. Het aanbod heeft veel moeite om die toename aan de vraagzijde bij te benen. Tot nu is het aanbod dit jaar gestegen met 8 procent in vergelijking met 2020, terwijl er aan de vraagzijde al een toename is opgetekend van 15 procent.

Ole Hanson, hoofd grondstoffenstrategie bij Saxo Bank, zei donderdag in een interview met CNBC dat 50 procent van de vraag afkomstig is van industriële producenten. De overige 50 procent komt van investeerders. ‘Toch was het gebruik ervan in de industrie een van de belangrijkste redenen voor de recente waardestijging’, aldus Hanson.

Industriële metalen in de lift

‘De industriële vraag is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom we zilver beter hebben zien presteren dan goud, zoals het afgelopen jaar. Een deel van die stijging is zeker afkomstig van industriële metalen die echt aan een opmars bezig zijn. Als we bijvoorbeeld naar de koperprijs kijken, zien we dat die verdubbeld is sinds het dieptepunt vorig jaar’, verduidelijkte de strateeg.

Volgens hem heeft de groene transitie eveneens een opwaartse impact op de zilverprijs. De edelmetaal wordt onder meer gebruikt om zonnepanelen te produceren.

De zilverprijs zit weliswaar nog fors onder de recordkoers van 2011. Toen betaalde u net geen 50 dollar voor een ounce zilver. Volgens Hanson zijn er momenteel geen signalen dat de vraag naar zilver snel zal afnemen. ‘Als we serieus werk maken van de groene omschakeling, zal dat de vraag naar zilver blijven stimuleren’, verduidelijkte Hanson. Verwacht wordt dat het aanbod minder snel zal stijgen. Ook de heropening van de economie zal een opwaarts effect hebben op de zilverprijs, volgens andere experts. Dat zal immers de industriële vraag naar de edelmetaal een boost geven.

Bron: Businessam.be

Meer nieuws over zilver