Waarom mag China zoveel goud importeren?

Waarom mag China zoveel goud importeren?

China importeerde de afgelopen jaren honderden tonnen goud, een groot deel daarvan was afkomstig uit het ‘Westen’ zo bleek uit cijfers van de Zwitserse douane. Naast de bovengrondse goudvoorraden verhuist ook het goud dat wordt opgegraven door goudmijnen op Amerikaans grondgebied richting China. Maar waarom staat de VS toe dat China grote hoeveelheden goud verzamelt?

Hier is volgens Jim Rickards (auteur Currency Wars & Death of Money) een logische verklaring voor.Hij schrijft in een ingezonden artikel op de Daily Reckoning dat China een belangrijke rol speelt als tweede grootste economie ter wereld. Dat China goed voorbereid is op een ‘reset’ van het wereldwijde systeem is voor de rest van de wereld van groot belang. De totale reserves van landen staat op dit moment voor een deel uit valutareserves en voor een deel uit goud. Echter, de verhoudingen verschillen per land erg sterk.

China zou volgens Rickards buiten de boot vallen als het wereldwijde monetaire systeem morgen gereset zou worden. Omgerekend is de goudreserve van China maar 0,7% van het bbp. De weging van zowel de VS als Rusland staat op ongeveer 2,7% van het bbp. Het percentage goud ten opzichte van het bbp is voor Europese landen nog iets hoger, namelijk 4%.

Meer nieuws uit China