De oorzaken van de dalende goudprijs

De oorzaken van de dalende goudprijs

Het edelmetaal goud heeft tegen de verwachting in niet kunnen profiteren van de financiële crisis in Griekenland. Afgelopen maandag is de goudprijs met zo’n 5% gezakt tot $1.112,65 per troy ounce. De goudprijs zakte hiermee tot het laagste punt in vijf jaar.

Oorzaken van de dalende goudprijs

Volgens de Financial Times is deze daling veroorzaakt doordat Aziatische fondsen meer dan 1 miljard dollar goud hebben verkocht in een zeer korte periode. De verliezen op de Chinese aandelenbeurzen hebben bijgedragen aan een daling van de goudprijs doordat veel particuliere Chinezen hebben gespeculeerd met geleend geld. De grootschalige Chinese exit kan veroorzaakt zijn door een gedwongen verkoop waarbij investeerders hun goudposities hebben geliquideerd om leningen af te lossen.

De Amerikaanse dollar is bovendien erg sterk geworden tegenover de euro. De verwachte verhoging van de rente door de Federal Reserve hebben bovendien ook bijgedragen aan de sterke prijsval van goud. Normaliter beweegt de dollar contrair aan de goudprijs. Als blijkt dat de Amerikaanse economie niet zo sterk zal groeien als wordt verwacht en een verhoging van de rente niet helpt, dan zal de goudprijs weer stijgen.

Goud kopen voor een spotprijs

Een sterke daling van het edelmetaal goud is eerder voorgekomen. In de periode van 1970 tot 1974 daalde de goudprijs met 50%. Trouwe goud beleggers zien dat de markt nog niet is uitgebodemd en gaan ervan uit dat het omslagpunt nabij is. Volgens analisten zal de goudprijs dan ook gewoon weer gaan stijgen. Hoewel goud verkopen op dit moment niet loont, is het voor instappende goudbeleggers het ideale moment om goud te kopen.

Meer nieuws uit China