In 2014 ruim 120 ton goud teruggehaald door Bundesbank

In 2014 ruim 120 ton goud teruggehaald door Bundesbank

De Bundesbank haalde in 2014 in totaal 120 ton goud terug uit Parijs en New York. Dit maakte de Duitse centrale bank bekend. Er kwam afgelopen jaar, nadat er ook al 32 ton goud in 2013 was terug gehaald, 35 ton goud uit de Franse bank terug. De Bundesbank haalde 85 ton goud terug uit de kluizen van de New York Federal Reserve. Dit tegenover slechts 5 ton in 2013.

Er is al 50 ton goud vanuit de Verenigde Staten opnieuw gesmolten tot LBMA ‘Good Delivery’, 400 troy ounce goudbaren van hoge kwaliteit. De Duitse bank heeft een beroep gedaan op de expertise van de Bank of International Settlements. Er werden geen onregelmatigheden aangetroffen bij het smelten van de goudstaven uit New York.

Er werd sinds het begin van de repatriëring  in 2013 al 157 ton goud terug gehaald naar de kluis van de Bundesbank. Dit is ongeveer 23% van het goud dat Duitsland wil terughalen uit het buitenland tussen 2013 en 2020. Duitsland wil de volledige 374 ton die nog in Parijs ligt en de 300 ton in de kluizen van de Amerikaanse Centrale bank over deze periode in zijn geheel terughalen.

Repatriëring wordt tendentie

De Bundesbank kondigde twee jaar geleden aan een deel van het goud terug te willen halen naar Duitsland. Dit werd met enige argwaan in de Amerikaanse en Britse media ontvangen. Het besluit was naar alle waarschijnlijkheid ingegeven door politieke druk. De Bundesbank benadrukt regelmatig de goede relatie met de Federal Reserve en heeft het over een samenwerking op basis van vertrouwen. Dat de bank toch goud terughaalt naar eigen land is een grote stap. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft het besluit vorig jaar overgenomen. Afgelopen jaar heeft de bank (in het geheim) zo’n 120 ton goud vanuit New York naar Amsterdam overgebracht.   Dit besluit zette tevens andere Europese landen aan tot actie. Ook België kijkt nu naar de mogelijkheden om goud terug te halen en Oostenrijk oefent een controle uit op het goud dat opgeslagen ligt buiten de landsgrenzen. Beide landen hebben het merendeel van hun goudreserves opgeslagen bij de Bank of England in Londen. Marine Le Pen, de Franse politica, heeft een open brief aan de Franse bank geschreven met het verzoek om al het goud terug te halen uit het buitenland.

Meer nieuws over banken