Vermogende klanten Zwitserse bank kopen goud

Vermogende klanten Zwitserse bank kopen goud

Er is een toenemende belangstelling voor goud bij vermogende klanten van de Zwitserse banken als alternatief voor Zwitserse franken, aldus Bloomberg. Het is voor vermogende spaarders minder interessant om schuldpapier aan te houden of om geld op een bankrekening te parkeren door de negatieve depositorente van 0,75% en de negatieve rente op Zwitserse staatsleningen.

In het verleden leverde geld op een Zwitserse spaarrekening nog geld op maar de banken moeten de kosten van de verlaagde rente doorberekenen naar hun klanten. De stap om goud te kopen is veel kleiner geworden omdat het aanhouden van Zwitserse francs veel vermogende mensen geld kost.

Bankmanager en vermogensbeheerder Zeno Staub van Vontobel Holding AG verklaarde tegenover Bloomberg dat goud steeds meer terug komt in de belangstelling van beleggers. De zorgen over een mogelijke escalatie in Oekraïne en de Griekse schuldencrisis stimuleren de vraag naar goud. De goudkoers in dollars steeg dit jaar al met meer dan 4%. De prijs in euro’s is al meer dan 11% omhoog gegaan. Goud staat uitgedrukt in Zwitserse francs 3% lager dan begin dit jaar maar dit valt terug te leiden naar de sterk gestegen wisselkoers van de munt ten opzichte van de euro en de dollar.

Door tien jaar geleden goud te kopen liep je als spaarder nog enkele procenten rente per jaar mis maar vandaag de dag is dat verschil teruggebracht tot bijna nul. Er zijn nog lagere rentes in het vooruitzicht en steeds meer spaarders zullen zich buigen over de optie om goud te kopen.