Verwachting voor de goudprijs verbeterd

Verwachting voor de goudprijs verbeterd

Afgelopen maand is de goudprijs met zo’n 8% gedaald. Juli was daarmee de slechtste maand voor de goudprijs in de afgelopen twee jaar. Goud werd altijd gezien als veilige haven voor beleggers en een aantrekkelijk alternatief voor de zwakke dollar.

Ontwikkeling van de goudkoers

De sterke Amerikaanse dollar, de aantrekkende economie en het uitblijven van inflatie hebben er nu echter voor gezorgd dat de goudprijs de afgelopen tijd is gedaald. Bij de omgekeerde correlatie tussen de Amerikaanse dollar en goud geldt: wanneer de dollar sterker wordt, worden grondstoffen goedkoper. Het effect hiervan kan blijken uit de ontwikkeling van de goudkoers. De verwachting is dat de dollar in relatie tot de Japanse yen ook sterker zal worden. De val van de goudprijs kan bovendien worden opgevangen door een aantrekkende vraag vanuit India en China.

Stijging van de goudprijs verwacht in september

De UBS, een Zwitserse zakenbank, verwacht zelfs dat de goudprijs de komende weken nog iets verder zal dalen tot zo’n €947 per troy ounce. Deze verwachting wordt gevoed door de speculatie van een Amerikaanse renteverhoging door de Amerikaanse Federal Reserve volgende maand. Daarna zal de goudprijs volgens de UBS wel weer opveren tot zo’n €1016 per tory ounce. Volgens de analist van de Zwitserse bank zouden marktspelers in september dan ook weer kansen moeten zien na een eventuele verdere verzakking.