Schroders | Alleen goud is écht veilig

Schroders | Alleen goud is écht veilig

Uiteindelijk is goud de enige echte veilige haven voor beleggers, stelt vermogensbeheerder Schroders.

Sinds de Russische inval in Oekraïne is de goudkoers eind vorige week opgelopen tot $1972 per troy ounce, het hoogste niveau sinds september 2020. Tussen eind 2020 en de start van de Oekraïne-crisis hobbelde de waarde nog rond de $1800.

Daar waren volgens vermogensbeheerder Schroders verschillende redenen voor. De stagnatie van de goudprijs was afgelopen jaar vooral te wijten aan de verwachte normalisering van het monetaire beleid en het begrotingsbeleid na de coronacrisis. Een hogere – reële – rente is ongunstig voor goud. Schroders zag dan ook een flinke verkoopdruk van institutionele beleggers, vooral in Noord-Amerika. Deze druk op het verkopen kon niet worden gecompenseerd door een stijgende vraag naar goud door centrale banken en sieradenmakers.

Stagflatie

Toch zag de vermogensbeheerder dit jaar ook voor de uitbraak van de Oekraïne-crisis alweer een wat stijgende vraag naar goud van institutionele beleggers, die trachtten hun portefeuille te beschermen tegen onverwachte gebeurtenissen. Die trend houdt volgens Schroders dit jaar aan, ongeacht de geopolitieke ontwikkelingen.

Een grotere allocatie naar goud is om meerdere redenen verstandig. Niet alleen houdt het edelmetaal goed stand in zware beurstijden, ook kan de gevreesde verkrapping van het monetair beleid door de huidige omstandigheden wel eens minder fors zijn dan gedacht. Renteverhogingen en afbouw van kwantitatieve verruiming hebben immers negatieve gevolgen voor de economische groei, terwijl consumenten als gevolg van de gestegen energieprijzen hun reële inkomens nu al zien dalen.

Het is dus heel goed mogelijk dat de verkrapping alweer snel wordt omgekeerd. In de tussentijd is de kans op stagflatie – lage groei in combinatie met hoge/stijgende inflatie – en een lange periode van ‘financiële onderdrukking’ door middel van een lage reële rente groot, stelt Schroders. Dit is precies het economisch klimaat waarin goud goed gedijt.

Goud is veiligste haven

Andere instrumenten waarmee beleggers (risico)spreiding in hun portefeuille kunnen aanbrengen, ogen veel minder aantrekkelijk. Cryptovaluta’s hebben de afgelopen kwartalen misschien kapitaal uit de goudmarkt ‘weggelokt’, maar zijn de afgelopen tijd onder toenemende druk van regelgevers gekomen.

Ook aandelen zijn door hun hoge waardering minder aantrekkelijk. Staatsobligaties zijn een traditionele ‘hedge’ tegen onzekerheid, maar zijn door het lage effectief rendement, hoge staatsschulden en stijgende inflatie niet erg aantrekkelijk. Volgens Schroders is goud dan ook op weg de enige echte veilige haven te worden voor beleggers.

Bron: Beleggersbelangen.nl