Kopen of Verkopen? Kom direct langs
bij een van onze kantoren

Particulieren blijven goud kopen

04-08-2015, 09:40


De goudprijs is de laatste tijd flink gedaald. Het edelmetaal is in juli 8% minder waard geworden. Afgelopen maand was dan ook de slechtste maand voor goud in twee jaar tijd. Toch wordt goud, in turbulente tijden, nog steeds gezien als veilig en rendabel beleggingsmiddel. Terwijl de goudprijs daalt, is er er een explosieve vraag naar goud. Munthuizen kunnen de vraag niet aan en nemen geen nieuwe bestellingen meer aan. De focus van beleggers en spaarders verschuift naar goudbaren van 50 tot 250 gram.

De invloed op de goudprijs vanuit het buitenland

Belangrijke factoren die de goudprijs bepalen spelen zich vooral af in het buitenland. Amerika, China, Rusland spelen een bepalende rol. In Europa is de vrees voor een ‘Grexit’ inmiddels naar de achtergrond verdwenen door een akkoord over de bezuinigingen in Griekenland. Dit heeft rust op de financiële markten in Europa teruggebracht.

Druk op de goudprijs uit Amerika

De druk op de goudprijs komt onder andere door de sterke Amerikaanse dollar en de aldaar aantrekkende economie. Nu de Federal Reserve (FED) zich klaarmaakt om in het najaar van 2015 de beleidsrente op te trekken zal de Amerikaanse dollar verder gaan stijgen. Bij een stijgende rente verwachten analisten dat de goudprijs verder zal dalen.

Tegenvallende vraag naar goud uit China

Een andere reden voor een daling van de goudprijs is de tegenvallende vraag naar goud vanuit China. In een periode van zes jaar heeft China meer dan 600 ton goud toegevoegd aan haar goudreserve. Dit is veel minder dan waar veel beleggers op hadden gerekend. De officiële goudreserve van China komt daarmee neer op 1658 ton. De publicaties van de goudvoorraden van China kunnen echter met een korreltje zout worden genomen. Chinezen kopen goud via drie verschillende kanalen in maar maken slechts één van de drie cijfers publiekelijk bekend.  

Rusland koopt veel goud

In juni heeft Rusland 25 ton goud aan haar goud voorraad toegevoegd. Dit heeft ervoor gezorgd dat de goudreserve van Rusland inmiddels vier keer zo groot is als tien jaar geleden.


 

© Copyright Goudprijs.nl 2013 - Alle rechten voorbehouden

Links & Disclaimer | Goud verkopen

Goudprijs.nl wordt door klanten gemiddeld met een 0,0 / 5,0 beoordeeld op basis van beoordelingen.