Nederland verhandelt massaal goud!

Nederland verhandelt massaal goud!

De goudprijs, die in het derde kwartaal van 2024 opnieuw alle records heeft gebroken, zorgt ervoor dat veel consumenten hun goud verkopen. De goudprijs bedraagt nu meer dan 80.000 euro per kilo. Uit cijfers van Goudwisselkantoor blijkt dat het aantal inkooptransacties van goud, dus de consument die bijvoorbeeld sieraden verkoopt, met 43 procent is gestegen in vergelijking met vorig jaar. Maar ondanks de hoge goudprijs neemt ook de vraag naar goud als beleggingsproduct volgens hen toe.

 

De hogere goudprijs wordt mede veroorzaakt doordat veel landen goud inkopen om hun reserves te vergroten. Dit geldt vooral voor China, waar de enorme vraag naar goud van de Chinese centrale bank de goudprijs al zeven maanden op rij omhoog stuwt. Goudwisselkantoor verwacht dat de koers van goud verder zal oplopen en binnen afzienbare tijd tussen 85.000 en 100.000 euro bedraagt. De sterke stijging van de goudprijs wordt volgens Goudwisselkantoor ook gedreven door de renteverlagingen in Europa en de Verenigde Staten.

“In navolging van de Europese Centrale Bank ging de Fed – de Amerikaanse centrale bank – in september over tot een verrassend forse renteverlaging van 50 procentpunt. De Amerikaanse economie staat er goed voor en de verwachting is dat het monetaire beleid verder wordt versoepeld door een aantal kleinere rentestappen. Dit maakt goud aantrekkelijker en dat verklaart waarom de stijging van de goudprijs opnieuw aan kracht heeft gewonnen. De onzekerheid over de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen zorgt er daarnaast voor dat de dollar in waarde daalt, wat eveneens een opwaarts effect op de goudprijs heeft”, vertelt Johan de Ruiter, directeur van Goudwisselkantoor.

Ondanks de hoge goudprijs blijft de vraag naar goud als beleggingsproduct groeien. Zo steeg het aantal verkooptransacties van goud en andere edelmetalen met 3 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2023; in september was sprake van een stijging van 29 procent. Zeker in deze onzekere tijden – met geopolitieke spanningen in Oekraïne en het Midden-Oosten – biedt goud voor veel mensen een veilige haven.