Kopen of Verkopen? Kom direct langs
bij een van onze kantoren

Nederland krijgt mogelijk eigen Fort Knox

24-02-2016, 00:00

De Nederlandsche Bank onderzoekt of ons goud in een eigen Fort Knox kan worden opgeslagen. Dit jaar wordt besloten of het Nederlandse goud naar een locatie buiten Amsterdam wordt verhuisd.

Dat meldt een woordvoerder van DNB. Binnenkort vindt groot onderhoud plaats aan het pand van DNB uit 1968. Voor de centrale bank is dat reden om te kijken of 189 ton aan Nederlands goud niet beter elders kan worden opgeslagen.

"Misschien gaan we ergens anders een eigen Fort Knox bouwen", zegt de woordvoerder, verwijzend naar de Amerikaanse goudopslagplaats. Het besluit daarover valt dit jaar. De eventuele verhuizing kan dan in 2020 zijn gerealiseerd.

 

"In onze kluis ligt niet alleen 189 ton goud, maar ook cash", aldus de zegsman. "Over de hoeveelheid cash doen we geen uitspraken. Die hoeveelheid varieert ook."

Zware beveiliging

Het gebouw van DNB aan het Amsterdamse Frederiksplein is zwaar beveiligd vanwege de goudvoorraad in de kelder. De centrale bank wil graag een "open en transparant" kantoorgebouw zijn, zegt de woordvoerder. "Maar vanwege onze kluis hebben we gewapende beveiliging en marechaussee."

"De aanwezigheid van de kluis stelt onder meer hoge eisen aan de beveiliging, voor medewerkers en bezoekers", meldt DNB. "Ook is regelmatig waardetransport belastend voor de omgeving, en complex in het centrum van een grote stad als Amsterdam."

© Copyright Goudprijs.nl 2013 - Alle rechten voorbehouden

Links & Disclaimer | Goud verkopen

Goudprijs.nl wordt door klanten gemiddeld met een 0,0 / 5,0 beoordeeld op basis van beoordelingen.