Juwelen zijn op dit moment letterlijk goud waard

Juwelen zijn op dit moment letterlijk goud waard

Gouden sieraden die in een kast liggen te verstoffen, worden steeds vaker ingeruild voor cash. Dat zegt goudhandelaar Johan de Ruiter uit Klaaswaal. De reden: de goudprijs per gram heeft deze week een magische barrière geslecht.

“Grofweg levert goud nu 15 procent meer op dan begin dit jaar.”

Johan de Ruiter

Behalve 14-karaats juwelen hebben ook veel Nederlanders zogeheten ‘goudbaartjes’, klompen goud van ongeveer 1 kilo zwaar die nu dus ruim 40.000 euro opleveren. Ook daarvan ziet De Ruiter er de laatste week veel meer. “Op ons hoofdkantoor in Klaaswaal komen er aanzienlijk meer binnen. Deze worden direct doorverkocht aan handelaren. Zij investeren liever dan dat ze hun 40.000 of 50.000 euro op de bank zetten, waar het veel minder opbrengt. Grofweg levert goud nu 15 procent meer op dan begin dit jaar. Op een bedrag van 1000 euro is dat serieus geld”.

De grens van 40 euro is inderdaad belangrijk, zegt ook valuta- en edelmetalenspecialist Georgette Boele van ABN Amro. Zij zegt dat de goudprijs positief reageert op de dalende rente bij de centrale banken in de wereld, de European Central Bank en de Federal Reserve Bank. Daar komt bij dat door internationale handelsconflicten bepaalde munteenheden onder druk komen te staan en waarde verliezen, zegt De Ruiter.