Kopen of Verkopen? Kom direct langs
bij een van onze kantoren

Goudprijs duikt onderuit na FOMC meeting

30-01-2015, 15:35

Donderdag gingen de goud- en zilverprijs onderuit toen de Amerikaanse centrale bank de financiële markten verzekerde van een renteverhoging in de loop van dit jaar. De Amerikaanse centrale bank spreekt al sinds de afbouw van het monetaire stimuleringsprogramma over het verhogen van de rente, het is er tot dusver alleen nog nooit van gekomen.

Voorzitster van Federal Reserve Janey Yellen gaf al meerdere keren aan dat de Amerikaanse bank deze stap alleen zal zetten als de economie een robuust genoeg herstel laat zien. En men ziet inderdaad tekenen van groei, zo blijkt uit de notulen van de laatste FOMC vergadering van de centrale bank. Deze groei ziet men terug bijvoorbeeld in de vorm van een aantrekkende arbeidsmarkt, stijgende consumentenbestedingen en een hogere bezettingsgraad in de industrie.

Economische groei

De Amerikaanse economie groeit volgens de Federal Reserve in een ‘robuust’ tempo, en een renteverlaging staat daarom nog steeds op de agenda. Er werd geen specifiek moment voor de renteverhoging genoemd maar er wordt uitgegaan van het derde kwartaal van dit jaar. Om de economie te ondersteunen blijft het renteniveau tot die tijd extreem laag. De dalende olieprijs maakt dit mogelijk, deze heeft namelijk een drukken effect op de inflatie.

Sceptici zijn niet overtuigd van het herstel in de Amerikaanse economie. De officiële statistieken over werkloosheid en inflatie zijn volgens hen niet representatief voor de werkelijke situatie. In de VS is er een grote groep van meer dan 90 miljoen mensen die geen baan heeft, maar ook niet als werkloos wordt aangemerkt. DE officiële werkloosheid is inmiddels onder de 6%, maar de participatiegraad (percentage v.d. totale beroepsbevolking met werk) is in de afgelopen jaren gezakt tot het laagste niveau in meer dan 30 jaar.

De prijzen stabiliseren

De goudkoers is op vrijdag weer wat opgekrabbeld met in de loop van de middag een bedrag van $1.261 per troy ounce. Bij de zilverprijs was er nog geen herstel te zien maar zakte ook niet verder terug. 

 

© Copyright Goudprijs.nl 2013 - Alle rechten voorbehouden

Links & Disclaimer | Goud verkopen

Goudprijs.nl wordt door klanten gemiddeld met een 0,0 / 5,0 beoordeeld op basis van beoordelingen.