Goud in trek als veilige haven: 74% meer verkocht

Goud in trek als veilige haven: 74% meer verkocht

Goud is in trek als veilige haven: er is afgelopen kwartaal 74% meer verkocht dan vorig jaar, en de prijs heeft een nieuwe recordhoogte bereikt.

Oorlog en hoge inflatie

Door de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie kiezen steeds meer particulieren en beleggers goud als veilige haven. De verkoop van goud is in het vorige kwartaal met 74 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2021, blijkt uit gegevens van het Goudwisselkantoor. Ook is de goudprijs nog nooit zo hoog geweest als nu. De gemiddelde goudprijs lag in het tweede kwartaal 17 procent hoger dan een jaar geleden.

Door de hoge inflatie daalt de koopkracht sterk en zien zowel particulieren als beleggers hun vermogen snel verdampen. Terwijl sommige beleggers er daarom voor kiezen hun goud te verkopen, kiest een groter deel er juist voor om goud te kopen en hun vermogen veilig te stellen.

Wereldeconomie

“Door de schokken die in de wereldeconomie plaatsvinden, is het bewustzijn van goud als waardevaste belegging gegroeid, terwijl andere assets, zoals cryptomunten, juist onder grote druk staan”, zegt directeur Johan de Ruiter van het Goudwisselkantoor daarover. “Terwijl crypto tot voor kort werd gepositioneerd als het ‘digitale goud’, wordt deze mythe nu doorgeprikt. Er is namelijk één fundamenteel verschil: goud heeft al 6.000 jaar een solide reputatie als waardevast betaalmiddel dat talrijke crises heeft doorstaan, terwijl er bij crypto geen onderliggende waarde is die als vangnet fungeert”.

Ook de inkoop van gouden munten, sieraden en goudbaren zit in de lift en steeg het afgelopen kwartaal met 41 procent. “Goud wordt van oudsher beschouwd als hét fundament onder een valutasysteem dat wereldwijd geaccepteerd wordt”, zegt De Ruiter. “Landen houden goudvoorraden aan als buffer voor het geval hun valuta in een duikvlucht terechtkomt en dat zorgt voor een bodem in de goudprijs. Goud is hierdoor een goede vluchthaven, terwijl crypto veel kwetsbaarder is voor de grillen van de markt.”

Bron: www.businessinsider.nl/goud-inflatie-crypto-veilige-haven/