Goud- en zilver prijzen – verslag week 2

Goud- en zilver prijzen – verslag week 2

De goudprijs steeg afgelopen week met 4,26% van € 990, 44 naar €1.032,63 per troy ounce. Bij zilverkoers was ook een stijging te zien, van €422,86 naar € 448,39, een stijging van zo’n 6%.

De stijging is gedeeltelijk te verklaren door een wisselkoerseffect. De euro stond afgelopen week opnieuw onder druk. De euro was op 10 januari 2015 nog maar 1,18 dollar waard, daar waar de wisselkoers in mei 2014 nog bijna 1,40 dollar was.

We zien ook grote bewegingen op de obligatie- en aandelenmarkt. DE AEX was buitengewoon turbulent afgelopen week, net als de aandelenmarkt in de rest van de wereld.

De AEX sloot afgelopen vrijdag weer 1,8% lager, daar waar de beurs eerder deze week met +2,7 wist af te sluiten. Beleggers maken zich zorgen over de gevolgen van een dalende olieprijs en de situatie in Griekenland. In de VS zijn er voor honderden miljaren aan leningen verstrekt aan de schalie-industrie. Deze zijn bij een olieprijs van minder dan 50 dollar per vat niet meer rendabel. Het pijnlijke aanpassingsproces naar een lagere marktconforme olieprijs begint inmiddels ook in andere olieproducerende landen.

Afgelopen vrijdag bereikte de goudkoers het hoogste niveau in de afgelopen 15 maanden en de zilverprijs steeg naar het hoogste niveau sinds september 2014. Deze prijsstijging kunnen we gedeeltelijk toeschrijven  aan de verzwakking van de euro ten opzichte van de dollar, maar ook de vraag naar goud vanuit China en India trekt na een zwakkere zomerperiode weer aan.

Meer weekrapportages over goud- en zilver