Goud en inflatie onlosmakelijk met elkaar verbonden

Goud en inflatie onlosmakelijk met elkaar verbonden

Goud heeft de afgelopen tijd een aardige tegenwind gehad. Een paar jaar geleden kende het edelmetaal een forse stijging. Na een grillig koersverloop trad een neergang van de goudprijs in. Recentelijk zakte de koers tot net onder de €1000,- per troy ounce. Veel goudbeleggers hebben moeite met het verkroppen van hun recente verliezen op de goudmarkt en vragen zich af of beleggen in goud nog wel een goede optie is.

Goud en inflatie

Zodra de inflatie begint op te lopen gaan steeds meer mensen goud kopen waardoor de prijs stijgt. Over het algemeen is het zo dat als de prijs van iets stijgt zodra de vraag toeneemt en het aanbod zo ongeveer gelijk blijft. Inflatie en goud zijn om die reden sterk met elkaar verbonden. Als landen ervoor kiezen om geld bij te drukken om op die manier schulden af te lossen dan komt er meer aanbod van geld maar de vraag blijft gelijk. Hierdoor neemt de prijs van geld af, dit gebeurt in de vorm van inflatie.

Beleggen in goud

Inflatie en goud zijn ook met elkaar verbonden omdat er wordt gezocht naar zekerheden. Door een oplopende inflatie wordt geld minder waard. Dit zien beleggers over het algemeen ook terug te zien in aandelen. Goud wordt dan vaak gezien als zekere factor. Wanneer de inflatie oploopt en meer personen goud kopen, neemt de prijs toe. Beleggen in goud kan dan voor mooie rendementen zorgen. Op basis van de inflatieverwachting kunnen goudbeleggers bepalen of het een goed moment is om goud aan te kopen. Deskundigen verwachten dat de inflatie sterk zal toenemen in de komende jaren omdat een aantal landen in de schulden zitten en daar vanaf willen. Inflatie en goud zijn in dat geval een goede combinatie om een groot rendement op te leveren. Door beleggers wordt het edelmetaal goud vaak als bescherming tegen inflatie gezien. Het is belangrijk om te weten met wat voor een soort inflatie je te maken hebt en ook wat de reden van inflatie is voordat je gaat beleggen in goud.

Actuele goudkoersen

Het voorspellen van de verloop van de goudkoers blijft lastig. Het zou kunnen dat de goudprijs vanaf dit lage punt snel herstel laat zien maar een verdere daling van de goudprijs is ook mogelijk. Bekijk de realtime grafieken op onze website voor de meest actuele goudkoersen.

Meer over goud en inflatie