Kopen of Verkopen? Kom direct langs
bij een van onze kantoren

De historische rol van goud

08-06-2015, 11:00

Goud wordt heden ten dage gelinkt aan economische rijkdom en vormt een pijler van valuta en economieën over de hele wereld. Vaststellingen uit het onderzoek geven aanleiding tot een paar merkwaardige conclusies. Er werd niet altijd hetzelfde belang gehecht aan het edelmetaal goud. De waarde van goud blijkt niet altijd economische te zijn geweest, goud schijnt ook een religieuze rol te hebben gespeeld.

Goudhandel tijdens het bronzen tijdperk

Chris Standish, professor archeologie aan de universiteit van Southampton, stelt dat er tijdens het vroege Bronzen Tijdperk goudhandel heeft bestaan tussen Groot-Brittannië en Ierland. Dit is gebleken uit onderzoek van de chemische samenstelling van de oudste gouden voorwerpen die zijn teruggevonden in Ierland. “Analyses maakten duidelijk dat de gouden objecten waren vervaardigd met goud dat niet ter plaatse was ontgonnen. Ierse goudbewerkers maakten voorwerpen met materiaal dat werd ingevoerd uit het buitenland. Dit gebeurde ondanks dat er in Ierland een aantal rijke en bijzonder toegankelijke voorraden beschikbaar waren. Het is onwaarschijnlijk dat men in Ierland destijds geen kennis van goudwinning had aangezien de grootschalige exploitatie van andere metalen.” Volgens Standish is dit goud mogelijk geïmporteerd uit Cornwall omdat er tijdens deze periode in Cornwall weinig goud in omloop was in vergelijking met Ierland. Volgens de professor impliceert dat Engelse stammen dit goud uitvoerden omdat de voorraad goud werd gebruikt voor de handel en ruil van gebruiksgoederen. 

Goud als element van bovennatuurlijke of magische krachten

De uitheemse oorsprong van het goud werd als een unieke eigenschap bestempeld en dit zou dan ook de belangrijkste reden zijn dat goud werd ingevoerd voor productiedoeleinden. Volgens professor Standish werd goud in sommige samenlevingen bestempeld als element van bovennatuurlijke of magische krachten. “In sommige maatschappijen had goud een grotere functie in het religieuze systeem dan in het economische systeem. Het is dan ook mogelijk dat de waarde en de betekenis van goud tussen de verschillende regio’s, belangrijke verschillen kende. Volgens wetenschappers heeft goud mogelijk pas tweeduidend jaar later een universele waarde gekregen toen de eerste muntstukken op de markt kwamen. Er wordt bovendien opgemerkt dat prehistorische economieen meer complexe structuren kenden dan alleen handel in grondstoffen. Het geloofssyteem had hier wellicht een belangrijke(re) rol.

 

 

© Copyright Goudprijs.nl 2013 - Alle rechten voorbehouden

Links & Disclaimer | Goud verkopen

Goudprijs.nl wordt door klanten gemiddeld met een 0,0 / 5,0 beoordeeld op basis van beoordelingen.