Bijna helft meer goudinkopen dankzij record goudprijs

Bijna helft meer goudinkopen dankzij record goudprijs

Het aantal inkooptransacties steeg met maar liefst 44 procent ten opzichte van vorig jaar, met een piek van 48 procent in februari. De stijging van de goudkoers komt vooral voort uit veranderende economische omstandigheden, zoals de afnemende inflatie en de verwachting van renteverlagingen in de Verenigde Staten. Bovendien zien beleggers goud als een veilige investering vanwege de aanhoudende geopolitieke spanningen in Oekraïne en Israël.

De groeiende populariteit van goud heeft in het afgelopen kwartaal gezorgd voor een sterke groei van het aantal klanten van Goudwisselkantoor. Zo is de totale inkoop van goud én andere edelmetalen in de afgelopen drie maanden van dit jaar met 40 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Net als goud zit ook de prijs van zilver duidelijk in de lift met een toename van 700 naar 820 euro per kilo in het afgelopen kwartaal. Daarentegen nam de vraag naar goud en andere edelmetalen in het eerste kwartaal wel wat af door de dalende inflatie. Onder invloed van de stijgende goudprijs is hierin sinds maart echter wel een ommekeer te zien met een stijging van 20 procent in het aantal goudverkopen in vergelijking met februari. In het eerste kwartaal registreerde Goudwisselkantoor daarnaast ook een stijging van het aantal valutatransacties (+5 procent) en verpandingen (+14 procent).

Goud als waardevaste belegging

De snelle stijging van de goudprijs wordt volgens Goudwisselkantoor voor een groot deel gedreven door de verwachtingen van beleggers; ze gaan ervan uit dat de Amerikaanse centrale bank, de Fed, in juni dit jaar de rente verlaagt. “Een lagere rente in de VS zal de dollar ten opzichte van andere valuta’s goedkoper maken, waardoor het voor beleggers buiten de VS goedkoper wordt om goud te kopen. Goud wordt van oudsher beschouwd als hét fundament onder een valutasysteem dat wereldwijd geaccepteerd wordt”, vertelt Johan de Ruiter, directeur van Goudwisselkantoor. “Ook de grote vraag naar goud in China, van zowel de Chinese centrale bank als Chinese huishoudens, geeft een sterke opwaartse druk op de goudprijs. Daarnaast vinden investeerders door de geopolitieke onrust een veilige haven in goud. Door deze optelsom van ontwikkelingen wordt 2024 waarschijnlijk een veelbelovend jaar. We verwachten dan ook dat de goudprijs de komende maanden nog flink zal stijgen. Zo blijft de goudkoers voortdurend nieuwe records breken, en er zijn zelfs suggesties dat deze richting de 100.000 euro per kilo kan gaan”.