Alle seinen op groen voor goud

Alle seinen op groen voor goud

Goud was nog nooit zo duur. Deze week is er 1981,15 dollar betaald voor een troy ounce (31,1 gram) goud. In onzekere tijden zien beleggers goud als een tijdelijke veilige haven. Maar nu is er meer aan de hand, menen experts.

Beleggers die de risico’s van de aandelenmarkt willen mijden, hebben momenteel beperkte keuze. De Amerikaanse dollar verzwakt en biedt beleggers onvoldoende gemoedsrust. Rentes op Duitse en Amerikaanse staatsobligaties zijn negatief en bieden wel zekerheid, maar ook kapitaalvernietiging. Hetzelfde geldt voor de negatieve depositorentes van banken. Kortom, alle seinen staan op groen voor goud.

Zwakke dollar

De dollar is sinds medio mei aan het verzwakken. Niet alleen tegenover van de euro, maar ook ten opzichte van andere valuta.

Volgens Corné van Zeijl van Actiam sorteren beleggers voor op meer samenwerking binnen Europa. “De gezamenlijke financiering van de gevolgen van de coronacrisis in Europa vinden beleggers positief”, aldus Van Zeijl. “Dat is de eerste stap naar een federaal Europa. Probleemlanden als Italië en Griekenland worden minder een probleem. Dat versterkt de euro.”

“Ook de groeiverwachtingen voor Europa zijn beter dan in de Verenigde Staten. Inkoopmanagers en Duitse ondernemers zijn positief gestemd, terwijl in de VS het coronavirus niet te stoppen lijkt. Dat gaat nog een flinke wissel trekken op die Amerikaanse economie”, vermoedt Van Zeijl. Ook dat maakt dat beleggers eerder voor de euro kiezen dan voor de dollar.

Negatieve rente

Volgens Van Zeijl is er een nauw verband tussen de goudprijs en de reeële rente (de rente gecorrigeerd voor inflatieverwachtingen). Die verhouding zien we in de grafiek hierboven. De as van de rente is ondersteboven. En zo zien we hoe goed de goudprijs gedijt bij een lage rente.

De lage reeële rente komt vooral door het lage rentebeleid van centrale banken. Met dat beleid willen de centrale banken geld lenen goedkoop maken, zodat ondernemers meer investeren en consumenten meer consumeren. Crisisbeleid.

Schulden

En dan is er het opkoopbeleid van centrale banken. Daardoor kan vooral de Amerikaanse overheid zich op een ongekende manier in de schulden steken. Ondernemer en goudexpert Willem Middelkoop: “Beleggers waren best gewend dat met monetaire verruiming de economie geholpen moest worden. Maar zij zijn zich nu rot geschrokken dat overheidsschulden met duizenden miljarden verder worden opgehoogd.”

Meer dan een veilige haven

Volgens Middelkoop is goud inmiddels meer dan een veilige haven. “Dit is veel existentiëler. We komen aan het einde van het tijdperk van het onbeperkte lenen. De ongekende schulden die overheden aangaan zorgen voor uitholling van de waarde van geld. Ik zie goud dit jaar nog wel de 2000 dollar halen en volgend jaar richting de 3000 dollar gaan.”

Maar naar welk niveau hij ook onderweg is, er is nóg een drijvende kracht achter de oplopende goudprijs.

Goud-trackers

Volgens valuta en edelmetalen specialist Georgette Boele van ABN Amro heeft de introductie van de ETF-markt voor goud in 2004 veel veranderd. Deze Exchange Trade Fund – ook wel indextracker genoemd – is een financieel product dat de goudprijs volgt en beïnvloed. Boele: “Vroeger was de goudmarkt het terrein van beleggers die fysiek goud kochten of verkochten. Nu kan iedereen aan de gang met goud.”

Met een ETF heb je geen goud, maar je kunt wel speculeren met de goudprijs. “En dat gebeurt”, zegt Boele. “ETF-beleggers in goud denken waarschijnlijk dat ze hun geld parkeren in een veilige haven. Dat is natuurlijk niet zo. Als die ETF-markt in elkaar stort heb je geen goud in een kluis. Dan heb je niks.”

Boele waagt zich niet aan een langetermijnvoorspelling voor de goudprijs. “Je hebt op goud geen dividend of rente, ook geen negatieve rente. Het enige wat je koopt met goud is winst op de koers. Alle factoren zijn nu ideaal. Maar als beleggers cash willen opzoek naar rendement, verkopen ze hun goud en kan de prijs ook weer omlaag.”

Bron: RTL nieuws