Begrippen
Wat is goud?
Goud is een van de bekendste edelmetalen, het is een scheikundig element met ‘Au’ als symbool. Het atoomnummer van dit edelmetaal is 79. Puur goud is geel van kleur, roest niet en glanst. Het wordt al eeuwenlang als een zeer waardevol materiaal gezien en gebruikt voor het vervaardigen van munten en sieraden. lees hier meer over de geschiedenis van goud.
Aurum
Dit is de Latijnse benaming voor goud. De afkorting van dit woord is Au. Deze afkorting wordt ook gebruikt wanneer goud als scheikundig element wordt genoemd. Goud wordt wel de koning der metalen genoemd, mede door de hoge waardering en het feit dat goud roestvrij is. Het geelkleurige edelmetaal is geliefd als materiaal voor sieraden, mede vanwege zijn glans. In de vroege middeleeuwen schilderde men in kunstwerken ook wel lichtkransen om hoofden of lichamen. Dit werden aureolen of aura’s genoemd. Het feit dat het lettergreepje Au in deze woorden voorkomt bevestigt dat het edelmetaal en glans met elkaar in verband staan.
Cupellatie
Cupellatie is een eeuwenoud proces om edelmetalen zoals goud en zilver te scheiden van onedele metalen zoals lood. Tevens is het de standaardmethode om de legering of het goudgehalte te testen. De te testen legering wordt in een smeltkroes gesmolten en enige tijd op hoge temperatuur van ca. 1050 graden Celsius gehouden. Hierbij reageren onedele metalen in de legering (zoals lood) met lucht en kunnen worden afgeroomd. Het restant wat overblijft wordt na stolling gewogen en vergeleken met het gewicht van vóór de cupellatie. (bron: Wikipedia) Met de Bijbelse uitdrukking ‘gelouterd door het vuur’ wordt dit proces bedoeld. Dit geeft maar weer aan dat er al eeuwenlang gewerkt wordt met dit edelmetaal.
Dichtheid
De dichtheid of soortelijke massa van een materiaal is een intensieve grootheid die uitdrukt hoeveel massa van dat materiaal aanwezig is in een bepaald volume (bron: Wikipedia). Het edelmetaal heeft een hele hoge soortelijke dichtheid. Dit wil dus zeggen dat er weinig volume (afmeting) nodig is om veel massa (gewicht) te bereiken. Om goud als voorbeeld te gebruiken: een ‘klein plakje’ weegt meer dan je aanvankelijk zou denken!
Hardheid
De hardheidsschaal van Mohs is een schaal van 1-10 die de relatieve hardheid van een mineraal aangeeft (bron: Wikipedia). Het edelmetaal heeft een hardheid van 2- 3 en is dus een zacht edelmetaal. Dat is ook de reden dat er bij het maken van sieraden meestal andere metalen worden toegevoegd om een lagere legering te creëren wat als gevolg heeft dat een sieraad harder wordt. Benieuwd wat je voor oude sieraden kunt krijgen? Vraag een gratis taxatie aan wanneer je overweegt goud te verkopen.
Zuiverheid
In de edelmetaalwereld wordt al langere tijd gewerkt met karaat of gehalte om de puurheid aan te geven. Al in 1798 kreeg het zuidelijke deel van Nederland te maken met de Franse Waarborgwet. Daarin werd het gehalte of karaat aangegeven met een afbeelding van een haan en een cijfer. In het noordelijke deel werd het gehalte aangeduid met een afbeelding van een kroon en een cijfer. De zuiverheid wordt in ons tijdperk aangegeven met cijfers en een keurmerk. Alleen in hele oude sieraden wordt soms geen enkel cijfer of keurmerk aangetroffen.