Goud- en zilvernieuws verslag week 1

Goud- en zilvernieuws verslag week 1

Afgelopen week is de goudprijs gestegen van €982 naar €990,44 per troy ounce en de zilverprijs daalde van €424,52 naar €422,86 per kilo. Goud steeg daarmee 0,86% en zilver daalde 0,39%. Afgelopen twee jaar deed goud het in het nieuwe jaar ook al beter dan zilver en dit jaar is dat ook wederom het geval. Op 4 januari kostte een troy ounce goud 73,3 keer zoveel als hetzelfde gewicht in zilver.

Goudprijs ondersteunt door zwakke euro

Goud wist het afgelopen jaar af te sluiten met een winst van 12,1%. Zilver daalde 9% in waarde (euro’s). Na de enorme prijsdaling van 2013 lijkt dit mee te vallen, het wisselkoerseffect heeft echter een grote rol gespeeld. De euro bereikte in de zomer van 2013 $1,37 tegenover de dollar. Afgelopen week zakte de wisselkoers naar onder de $1,20, het laagste niveau voor de euro in de afgelopen 29 maanden.

De financiele markten rekenen op nieuwe monetaire stiumulering door de ECB maar of deze er gaat komen is nog niet duidelijk. Draghi wou het balanstotaal van de centrale bank met een biljoen euro opkrikken maar er is sindsdien geen resultaat geboekt. De dollar wordt ondertussen steeds sterker, onder andere door de dalende olieprijs. Olie kost tegenwoordig nog maar de helft van wat het een half jaar geleden kostte en de dollar heeft meer waarde gekregen.

Beleggers zijn optimistisch over de Amerikaanse economie. De economische groei van 5% en de stijgende aandelenkoersten stralen veel vertrouwen uit maar deze groei is het gevolg van meer schuldcreatie en niet een groei door toename in de productie capaciteit van de VS.

De zwakke euro betekent dat voor beleggers in de Eurozone hun goud compenseert voor de waardedaling van de munt. Echte koopjesjagers moeten nog even afwachten, de zwakke euro zorgt ervoor  dat de goudkoers weer richting de €1000 per troy ounce gaat.

De goudprijs zakte in dollars van $1.196,06 naar $1.188,84 een daling van 0,6%. De zilverprijs daalde naar $15,77 per troy ounce en daalde daarmee 1,93%.

Meer weekrapportages over goud en zilver