Boomgaard blijkt goudmijn van Romeinse munten

Een boomgaard in Lienden herbergt een ware goudschat in haar bodem. Hobbyisten ontdekten vorig jaar 23 Romeinse munten van goud. Later bleek dat twee anderen in 2012 acht gouden munten hadden opgegraven, op precies dezelfde plek. Het was aanleiding op een grote zoektocht op te zetten, maar die leverde niets meer op. In totaal zijn er nu veertig gouden munten opgedoken in de boomgaard in de Betuwe. Daarbij zitten ook goudstukken die al in 1905 waren ontdekt in Lienden.

Het vermoeden bestaat dat de munten begraven zijn door een Frankische leider, die in die tijd was ingehuurd om te vechten voor de Romeinse keizer. Van deze periode is niet veel bekend. De jongste munt die is opgegraven is van keizer Majorianus, die regeerde van 457 tot 461. De schat zal ergens rond 460 of kort daarna zijn begraven.

De munten behoorden allemaal tot de Romeinse standaardmunt uit de late vierde en vijfde eeuw. De onderzoekers denken dat de munten mogelijk lagen begraven in een oude grafheuvel. Op de plek zijn menselijke resten gevonden van drie personen. De goudschat is voorlopig uitgeleend aan Museum Het Valkhof in Nijmegen, waar de collectie wordt getoond.

Bron: NOS

Meer nieuws over munten