Kopen of Verkopen? Kom direct langs
bij een van onze kantoren

Goud- en zilverprijs verslag – week 9

01-03-2015, 15:00

Afgelopen week steeg de goudkoers van €1.056,43 naar €1.083,79 per troy ounce, een stijging van 2,59%. De kiloprijs van zilver steeg met 3,89%, van €458,77 naar €476,62. De grootste ondersteuning van de koersen van de edelmetalen kwam van het opnieuw verzwakken van de euro ten opzichte van de dollar. De munt was vorige week nog $1,138 waard maar daalde met 1,75% naar $1,118 afgelopen vrijdag.

Het hoger dan verwachte aantal werkloosheidsuitkeringen in de VS en de volgens Yanet Ellen (Federal Reserve) voorlopig uitblijvende renteverhoging waren fundamentele factoren die zorgden voor de stijging van de goud- en zilverkoers. Het uitblijven van de renteverhoging zorgt voor een lange lage reële rente terwijl het ruime monetaire beleid de inflatie op langere termijn kan aanjagen. Het is onder deze omstandigheden erg aantrekkelijk om goud te houden.

Wat gebeurt er op de goudmarkt?

De klassieke Londen Gold Fixing wordt vanaf 20 maart vervangen door een elektronische fixing. Deze beloofd meer transparantie. De dagelijkse referentieprijs voor goud werd onder het oude systeem vastgesteld door een teleconferentie tussen een klein groepje banken.  Op termijn zal de nieuwe fixing concurrentie krijgen van de Chinezen want er zijn plannen in het Verre Oosten om een goudprijs fixing in yuan op basis van contracten van 1 kilo goud te lanceren.

Toezichthouders in Duitsland en Groot-Brittannië stelden al eerder vraagtekens bij de oude goudprijs fixing, deze zou gevoelig voor manipulatie zijn. Deze week werd bekend dat de Zwitserse commissie voor eerlijke concurrentie en de Amerikaanse toezichthouder (CFTC) zich over deze kwestie buigen. Het laatste woord is dus nog niet gesproken. 

© Copyright Goudprijs.nl 2013 - Alle rechten voorbehouden

Links & Disclaimer | Goud verkopen

Goudprijs.nl wordt door klanten gemiddeld met een 0,0 / 5,0 beoordeeld op basis van beoordelingen.