Kopen of Verkopen? Kom direct langs
bij een van onze kantoren

Goud- en zilverprijs – verslag week 3

18-01-2015, 00:00

Afgelopen week is de prijs van goud met 7,24% gestegen, van €1.032,63 naar €1.107,43 per troy ounce. De goudprijs is daarmee op het hoogste niveau sinds mei 2013 gekomen. Ook de zilverprijs steeg, van €448,39 naar €494,60, een stijging van 10,3%. Het is voor zilver het hoogste niveau sinds juli vorig jaar.

De prijzen schoten, nadat bekend werd gemaakt dat Zwitserland stopt met het onderdrukken van de koers van de Zwitserse franc, flink omhoog. Het bracht een grote aardverschuiving op de valutamarkt met zich mee. De munt werd ten opzichte van de euro in één keer 30% meer waard. De franc stabiliseerde op een wisselkoers van ongeveer één franc per euro. Dit terwijl de Zwitserse centrale bank voor een periode van drie jaar een wisselkoers van 1,20 franc per euro heft verdedigd. 

De gevolgen voor de euro worden nu de Zwitserse bank de opwaartse druk op de franc heeft vrijgelaten ook duidelijk zichtbaar. De munt staat al een half jaar onder druk en is nu nog verder gedaald. De wisselkoers met de dollar zit op het laagste niveau sinds 2006.

Gratis lenen

Er is veel onrust betreft de grote bewegingen op de valutamarkt en dit zorgt voor een vlucht naar veilige havens. Afgelopen week zagen we de rente op de langlopende staatsobligaties van diverse Europese landen en de VS wederom zakken. Deze week werd de rente op Zwitserse staatsobligaties (met een looptijd van 10 jaar) zelfs negatief, ondanks dat de rente begin deze week nog op 0,21%.  stond. Indien beleggers er geld aan over willen houden dan moeten zij minimaal 15 of 20 jaar geld uitlenen aan de Zwitserse overheid. Er is in de Eurozone al voor €1,2 biljoen aan vermogen uitgeleend zonder een positieve rentevergoeding. Er wordt verwacht dat de rente nog verder omlaag zal gaan de komende maanden. Steeds meer spaarvermogen geeft namelijk de voorkeur aan liquiditeit en veiligheid boven rendement.

Problemen voor hedgefondsen

Valutaplatformen en hedgefonsen zijn door de ‘ontkoppeling’ van de Zwitserse franc in de problemen gekomen. Het Everest Capitals Global fonds moest door de ingreep van de Zwitserse centrale bank zelfs opgedoekt worden door het grote verlies, aldus Bloomberg. De Global Brokers NZ uit Nieuw-Zeeland ging deze week door de waardestijging van de Zwitserse franc ook kopje onder. Er zullen zonder meer nog veel meer hedgefondsen en valutahandelaren zijn die zware verliezen hebben geleden of kopje onder zijn gegaan door de ingreep. De aandelen van grote Zwitserse bedrijven zijn op de beurs in de verkoop gegaan omdat er door beleggers gevreesd wordt dat de exportpositie van grote bedrijven, zoals Nestle, onder druk komt te staan. De Zwitserse aandelenbeurs sloot afgelopen donderdag ruim 8% lager. Voor beleggers die eerst nog hun euro’s moesten omwisselen werden de aandelen ruim 10% duurder. Volgens Martien van Winden, vermogensbeheerder van Hoofbosch, kunnen beleggers hier hun voordeel mee doen omdat veel grote bedrijven en de Zwitserse economie nog steeds gezond zijn.

De grens over

De stijging in waarde van de franc kent zowel winnaars als verliezers. Sommige speculanten hebben gegokt en verloren omdat ze aan de verkeerde kant van de ‘trade’ zaten. De Zwitserse consumenten zijn de winnaars in dit verhaal. Met het geld in hun portemonnee hebben zij in de rest van de wereld ineens 20% meer koopkracht.

De Zwitsers staken afgelopen weekend massaal de grens over om goedkoop inkopen te doen in landen zoals Duitsland en Italie. Dit is niet vreemd, een korting van 20% op een nieuwe televisie, horloge, smartphone of tablet kunnen ze niet links laten liggen. ‘Alsof we opnieuw kerst vieren’  aldus een enthousiaste Zwitser. 

© Copyright Goudprijs.nl 2013 - Alle rechten voorbehouden

Links & Disclaimer | Goud verkopen

Goudprijs.nl wordt door klanten gemiddeld met een 0,0 / 5,0 beoordeeld op basis van beoordelingen.