Geen goud terug gehaald door België

Geen goud terug gehaald door België

De Belgische oproep berichtte afgelopen woensdag dat het land van plan is om 200 ton goud uit London weg te halen. Het bericht werd later in De Tijd tegengesproken door de gouverneur van de Belgische centrale bank, Luc Coene.

Coene ontkende het verhaal betreft de repatriëring van het goud in een gesprek met De Tijd. Er worden regelmatig controles uitgevoerd op het goud van België dat in Londen opgeslagen ligten er zijn andere methodes om te verifiëren of het goud in Londen wel degelijk van België is, aldus de gouverneur.

Volgens Coene zou het goud terughalen teveel geld kosten en ziet België hier voorlopig  van af. De Belgische bank heeft volgens hem niet genoeg expertise in huis om de hoeveelheid goud zelf op te slaan en te beveiligen. De centrale bank betaalt op dit moment ongeveer €250.000 per jaar om hun goudvoorraad op te slaan in Londen. De Belgische centrale bank startte vorig jaar door toenemende publieke druk een onderzoek naar de mogelijkheid om een deel van de voorraad terug te halen. Duitsland en Nederland repatrieerden in 2014 al respectievelijk 130 en 120 ton goud terug uit het buitenland.